Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenija in pika!

Zvezek 1
Marko Balažic, Boštjan Furlan, Ožbej Peterle
Slovenija in pika!
37,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-189-0
Urejanje Tine Logar

Povej naprej

O knjigi

Od prve do zadnje strani napeto branje bralcu:

• odstira številne neznane podrobnosti v zvezi z dogodki iz časa osamosvajanja
Slovenije,

• predstavlja poglede nosilcev slovenske osamosvojitve kot tudi uglednih
osebnosti iz tujine,

• osvetljuje zapletene in pogosto težke odnose med nosilci slovenske osamosvojitve,
ki slovensko stvarnost obremenjujejo še danes,

• pomaga razumeti, zakaj 25-letni razvoj samostojne Slovenije ni potekal
v skladu s pričakovanji državljanov, ki so na plebiscitu 23. decembra 1990
z veliko večino sprejeli odločitev, da Slovenija postane samostojna in neodvisna
država …

24 intervjujev z naslednjimi govorci: France Bučar * Gregor Golobič * Spomenka Hribar * Milan Kučan * Ivan Oman * Borut Pahor * Lojze Peterle * Ernest Petrič * Jeffrey Sachs * Anton Stres * Franc Zagožen * Francis Fukuyama * Jeffrey Sachs * Igor Bavčar * Andrej Capuder * Jamie Jaramillo-Vallejo * Jelko Kacin * Marko Kremžar * David Lipton * Jože Mencinger * Boris Pleskovič * Dušan Plut * Marjan Podobnik * Ciril Ribičič

Recenzija Bukla

Projekt poglobljenih intervjujev s ključnimi osebami slovenske osamosvojitve je začel nastajati že pred dobrimi tremi leti, ko so se avtorji te knjige, Boštjan Furlan, Ožbej Peterle in Marko Balažic, ob sproščenem pogovoru vprašali, ali so se politične in druge glave v dobrih dvajsetih letih že tako ohladile, da lahko o procesu slovenskega osamosvajanja spregovorijo z ustrezno distanco. Pričujočih 24 intervjujev, ki se raztezajo od kratkih, enostranskih izjav (Marjan Podobnik) do obsežnih pogovorov na tridesetih straneh (Gregor Golobič), predstavlja politike in druge javne osebnosti različnih političnih nazorov in različnih vlog v osamosvojitvenem procesu. Pomembna vrednost teh dobro zastavljenih intervjujev (za izvedbo katerih so avtorji pregledali ogromno dostopne literature), ki med drugim predstavljajo poglede tako Igorja Bavčarja kot Franceta Bučarja, Milana Kučana in Antona Stresa, Jožeta Mencingerja in Dimitrija Rupla itn., je, da prinašajo mnoge še ne znane podrobnosti iz osamosvojitvenega časa. Ker intervjuvanci niso vedeli, kaj so na posamezne teme povedali drugi sogovorniki, so govorili povsem iz lastne izkušnje. Domač pogled na to prelomno obdobje dopolnjujejo še štirje tuji intervjuvanci, Francis Fukuyama, Jaime Jaramillo-Vallejo, David Lipton in Jeffrey Sachs, ki slovensko osamosvojitev ter prihodnjo perspektivo naše države postavljajo v širši, globalni okvir. Knjiga za vse, ki želijo na osamosvojitev že gledati z zgodovinskimi očmi. Drugi del izide jeseni 2016.

Samo Rugelj, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...