Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih

Adrijan Lah
Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-04-0395-1
Leto izdaje izvirnika 2017
Spremna beseda Marjan Dolgan

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 16 cm
440 g
228 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi je obravnavanih več kot 60 slovenskih književnikov in književnic, esejistov in publicistov, ki so bili zaprti v času komunistične diktature v Sloveniji med leti 1945 in 1991.

Objavljeni so biografski podatki književnikov in književnic; verjetni ali možni razlogi za njihovo zaporno kazen ter spominski in literarni odzivi književnikov in književnic na lastne zapore in delno tudi na zapore drugih sojetnikov.

Komunizem v Sloveniji je imel tako kot vsak totalitarni sistem dva bistvena temelja: teror in propagando. S terorjem je manjšina vladajočih komunistov obvladovala ostale državljane, s propagando pa je ta ista manjšina prekrivala teror. Ker se je omenjena propaganda v največji meri širila z govorjeno in pisano besedo, je razumljivo, kakšen pomen so dobili besedni ustvarjalci: od časnikarjev do književnikov. Vsaka svobodna beseda v tisku je bila potencialna nevarnost za režim in zato so bili za krajši ali daljši čas zaprti številni ustvarjalci vseh generacij.

Recenzija Bukla

Leksikografsko urejen in zgoščen sez nam več kot šestdesetih avtorjev, ki so bili v času komunistične vladavine v nekdanji Jugoslaviji tako ali drugače obsojeni na prestajanje zaporne kazni, je z biografijami, različno dolgimi opombami in verjetnimi razlogi za odvzem prostosti, opisi in tabelami rezultat večlet nega zbiranja podatkov upokojenega profesorja slovenščine in raziskovalca razvoja književnosti, Andrijana Laha. Po besedah avtorja obsežnega spremnega besedila z naslovom Rojstvo nasilja iz duha utopije, dr. Marjana Dolgana, se razlogi, da je bila v letih 1945 do 1990 ustvarjalna svoboda tako zatirana in da je bilo toliko književnikov preganjanih, skrivajo v preteklosti in je bil konec druge svetovne vojne le nadaljevanje poprejšnjih družbenopolitičnih tokov. Svojevrsten nabor zaprtih slovenskih ustvarjalcev je tako priča večno kočljivega razmerja umetnosti in oblasti oz. umetnikov in oblastnikov, ki očitno korenini že v samem začetku civilizacije …

Renate Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...