Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Strah in svoboda

Kako nas je spremenila druga svetovna vojna
Keith Lowe
Strah in svoboda
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 1,02 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 4-6 delovnih dni Brezplačna poštnina (samo za dostavo v Slovenijo)

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-095-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The fear and the freedom
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Breda Biščak
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 15 cm
870 g
508 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Založnik o knjigi

Zgodovinska monografija Keitha Lowa Strah in svoboda: Kako nas je spremenila druga svetovna vojna v prevodu Brede Biščak je nekakšno nadaljevanje zgodovinske uspešnice Podivjana celina – Evropa po drugi svetovni vojni, ki je pri založbi Modrijan izšla leta 2014, kmalu po izidu pa jo je avtor pri nas tudi osebno predstavil. Najnovejša monografija ni nič manj zanimivo, berljivo in poučno branje kot njena predhodnica, le časovni, geografski in tematski okvir, ki ga avtor tokrat obdela, je bistveno širši. Britanski zgodovinar v svoji najnovejši knjigi pod drobnogled vzame vplive in posledice, ki jih je druga svetovna vojna imela na ves svet, od njenega izbruha do današnjih dni.

Monografija se začne z orisom mitov in legend, ki so drugo vojno zanetili in ki še danes vplivajo na percepcijo zgodovine in vsakdanje dogajanje. Nadaljuje se s predstavitvijo utopij, ki so se skupaj z veliko vero v prihodnost pojavile po koncu vojne. Sledilo jim je protislovno zavzemanje za povezovanje vseh držav v eno sámo naddržavno entiteto na eni strani ter vznik novih nacionalizmov in osamosvojitev dotlej koloniziranih narodov na drugi, obenem pa se je z nastopom hladne vojne svet znova razcepil, česar niso mogle preprečiti niti pobude, kot je bilo gibanje neuvrščenih. Sklene se s psihološkim opisom travm, ki jih je vojna pustila v ljudeh po vsem svetu.

Tako kot v Podivjani celini si avtor tudi v tem delu prizadeva za preseganje črno-belega pogleda na svetovno zgodovinsko dogajanje: druga svetovna vojna je resda pospešila uveljavitev človekovih pravic in emancipacije žensk, ustanovitev Združenih narodov, dekolonizacijo sveta in razpad kolonialističnih imperijev, po drugi strani pa je razmah znanosti privedel do nastanka atomske dobe, začetka hladne vojne in nove polarizacije sveta. Po koncu vojne je svet v marsičem napredoval in se spremenil, obenem pa se metaforika črno-belega spopada med dobrim in zlim še dandanes uporablja za razpihovanje novega sovraštva in novih vojn. Zasledimo jo pri vseh aktualnih pojavih – brexitu, Trumpovi zmagi, vzponu Islamske države, islamofobiji, ksenofobnem strahu pred migracijami –, kar po avtorjevem mnenju priča o daljnosežnih posledicah druge svetovne vojne in dolgotrajni globinski povezanosti zgodovinskega dogajanja.

Odlika Lowovega pisanja se razkriva tudi v pretanjenem povezovanju osebnega in kolektivnega. Šest osrednjih poglavij je razdeljenih na štiriindvajset podpoglavij, pri čemer se vsako začne z resnično osebno zgodbo. Z uporabo osebnih naracij nas avtor opozarja, kako v posameznikovi usodi odseva usoda njegovega kolektiva oziroma kako konkretno zgodovinsko dogajanje vpliva na posameznikovo življenje. Psihološki pristop k obravnavi prelomnih zgodovinskih dogodkov bogati avtorjevo že tako večplastno razmišljanje o vplivu zgodovine na naše življenje: zgodovina ni nekaj oddaljenega in abstraktnega, marveč jo občutimo tukaj in zdaj, četudi je zgodovinsko dogajanje staro že več desetletij.

Zgodovinska monografija Strah in svoboda je – tako kot Podivjana celina – posreden poziv k humanosti, razmisleku in globinski percepciji stvari, kar je velika redkost v naših mimobežnih časih.

Recenzija Bukla

Strah in svoboda je najlepše darilo vsakemu predanemu odvisniku od zgodovine.
Keith Lowe, britanski avtor v Sloveniji – predvsem zaradi »etnocentričnih« vzgibov – izjemno odmevne Podivjane celine, knjige o tabujih Evrope leta 1945, se je tokrat lotil neizmerno ambicioznega projekta: v knjižno obliko z metodologijo zgodovinarja uvrstiti vsa svetovna dogajanja, ki so povezana z drugo svetovno vojno ali izhajajo iz nje. Stvari bi bilo težko zastaviti širše. Tveganje, da sinteza ne bo uspešna, je bilo zategadelj velikansko.
»V pričujoči knjigi poskušam orisati najpomembnejše spremembe – tako destruktivne kot konstruktivne – ki jih je druga svetovna vojna povzročila v svetu. Seveda se nisem mogel izogniti pisanju o prelomnih geopolitičnih dogodkih: nastanku velesil, začetku hladne vojne, dolgemu in počasnemu zatonu evropskega kolonializma in tako naprej. V monografiji so opisane tudi vidnejše družbene in gospodarske posledice vojne: preoblikovanje našega fizičnega okolja, velike spremembe na področju življenjskega standarda, svetovnega prebivalstva in svetovne trgovine, nastanek in propad mehanizmov za nadzorovanje prostega trga, rojstvo atomske dobe,« zapiše Lowe in doda, da v svoji novi knjigi poskuša seči onkraj teh dogodkov in trendov ter premotriti mitološke, filozofske in psihološke posledice vojne. Vprašanja, temeljna, si sledijo drugo za drugim. Kako je spomin na krvave boje zaznamoval naše medosebne odnose in naš odnos do sveta? Kako je spremenil naš pogled na to, česa vse smo zmožni ljudje? Kako je vplival na naš strah pred nasiljem in močjo, naše hrepenenje po svobodi in pripadnosti, naše sanje o enakosti, poštenosti in pravičnosti?
Strah in svoboda nikakor ni »tipična« zgodovinska knjiga. V njej se, mojstrsko vpleteni in neodtujljivo vključeni v osebne zgodbe, namreč prepletajo elementi (geo)politike, ekonomije, (med)človeških odnosov, religije, kulture, literature, psihoanalize … Prav vsaka, v čas in prostor natančno vpeta osebna zgodba bi lahko bila samostojna knjiga, toda naberek zgodb celostno deluje že v obstoječem formatu. Osebna zgodba je predstavljena na začetku vsakega poglavja, da bi bralcu odstrla vpogled v širše dogajanje oziroma v zgodbo posameznikove skupnosti, naroda, predela sveta oziroma celotnega sveta, pravi Lowe in dodaja, da poudarek na osebnih zgodbah ni le stvar sloga, marveč je ključnega pomena za to, kar bi rad povedal. In tako zgodbe posameznikov niso nič drugega kot – zgodbe. Način, kako zgodbe stopajo v interakcijo s kolektivno naracijo, priča o tem, kje se »zgodba« konča in začne zgodovina, piše Keith Lowe, ki združuje pripovedno in zgodovinarjevo moč pokojnega Tonya Judta in njegovega »učenca« Timothya Synderja, hkrati pa nikakor ne zaostaja za brezkompromisnostjo Hanne Arendt in tenkočutnostjo Prima Levija. Absolutno nujno delo za razumevanja preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Boštjan Videmšek, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...