Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tretji rajh

Kronika
Richard James Overy
Tretji rajh
37,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-282-089-3
Naslov izvirnika The third reich
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Marjana Karer, Danica Križman
Urejanje Tine Logar

Tehnične lastnosti
trda vezava
25,5 x 19 cm
1.480 g
408 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Čeprav se je kruta diktatura tretjega rajha obdržala le 12 let, je s pogubno vojno, taborišči, prisilnim delom in z množičnim iztrebljanjem političnih nasprotnikov, Ciganov, homoseksualcev, invalidov, umsko bolnih, predvsem pa Slovanov in Judov posegla daleč prek meja Nemčije in odzvanja še danes.

Zakaj je bil Hitlerju dopuščen vzpon na oblast, čeprav je njegovo stranko podpirala le tretjina volivcev? Kako je mogoče, da je Hitler, ki je stran od govorniških odrov in tulečih množic veljal za povsem brezizraznega, tako presenetljivo vplival na nemško ljudstvo? Zakaj so bili firerjevi podaniki« pripravljeni v njegovem imenu početi nezaslišana grozodejstva? Kronika mračnih let tretjega rajha je polna protislovij.

Zgodovinar Richard James Overy jih v kroniki Tretji rajh osvetli s kombinacijo privlačnega besedila, številnih dokumentov in fotografij.

• temeljito dokumentirana knjiga, ki v živo naslika nepopisne grozote genocida, holokavsta in uničujočega terorja
• celovito in sistematično osvetljuje strukturo in delovanje tretjega rajha
• vključuje pomembne dokumente, pisma, presunljiva ustna pričevanja, kratke življenjepise Hitlerjevih najožjih sodelavcev …
• med številnimi fotografijami so tudi takšne, ki jih v slovenskih knjigah še nismo videli

Recenzija Bukla

Sedemdeseta obletnica konca druge svetovne vojne se nezadržno približuje in prepričani smo lahko, da bo, podobno kot lani stoletnica začetka prve svetovne vojne, pospremljena tudi z izidom kar nekaj knjig na to temo. Ena od najbolj izpostavljenih bo gotovo Tretji rajh, ki je izvirno izšla leta 2010, napisal pa jo je Anglež Richard James Overy (1947), ki je specializiran za zgodovino druge svetovne vojne in tretjega rajha. Poimenovanje tretji rajh, oziroma tudi Velikonemški rajh se uporablja za označevanje nemške države v času nacizma med letoma 1933 in 1945, to ime pa se je, tudi v propagandne namene, začelo uporabljati po vzponu Nacionalsocialistične nemške delavske stranke pod vodstvom Adolfa Hitlerja na oblast (1933). V zgodovinopisju se je uveljavilo kot sinonim za nacistično Nemčijo v obdobju od leta 1933 do kapitulacije Nemčije maja 1945. Overy nas v tej bogato ilustrirani monografiji, ki je napisana (tudi) na podlagi primarnih virov (v knjigi je objavljenih oziroma navedenih tudi kar nekaj ključnih dokumentov, ki so zaznamovali in usmerjali drugo svetovno vojno), v kompaktno informativnem, vendar celovito zasnovanem besedilu popelje v obdobje od leta 1932 naprej. Tedaj se je Hitler začel vzpenjati na oblast in preobražati nemško družbo v megalomanski vojaški stroj. Vse to je vodilo k sprožitvi vojne ter letoma zmag (1940– 1941), nato pa ob prvih velikih porazih k postopnemu pešanju nemške osvajalne moči (1942– 1943). Dokončni poraz sil osi na posameznih bojiščih v letih 1944– 1945 in končno vdajo so Nemci sicer želeli preprečiti z aktiviranjem milijonov civilistov v vojaške namene (prisilno delo v vojaški industriji itn.), a vse skupaj je pripeljalo zgolj do popolnega izčrpanja nemške dežele. Sklepno poglavje je namenjeno dediščini tretjega rajha – povojni sodni procesi, denacifikacija ter spoprijemanje Nemcev z grozotami, ki so jih prizadejali drugim narodom, vključno s holokavstom. Overy knjigo sklene z ugotovitvijo, da je tretji rajh tema, ki tudi sodobne rodove navdaja z mračnim zanimanjem. Knjiga Tretji rajh je izostrena slika najbolj mračnih dogodkov v 20. stoletju.

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...