Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana Kocmurja

Marijan Kocmur
Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana Kocmurja
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-3-7086-0862-4
Fotografije Marijan Kocmur
Prevod Pavlinka Korošec Kocmur, Petra Mikeln
Urejanje Boštjan Kocmur, Primož Lampič, Tamino Petelinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
28 x 23 cm
159 strani
Tip knjige
fotografska monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne in 100-letnici fotografa Marjana Kocmurja je izšla fotodokumentacija, ki osvetljuje čas odhoda 17.000 Slovencev prek Gorenjske in Ljubelja na Koroško.

Marjan Kocmur (1914-1990), ki je bil pred drugo svetovno vojno poklicni fotograf v Ljubljani, se je maja 1945 priključil številnim slovenskim prebežnikom, ki so bežali pred totalitarnim komunistično-stalinističnim režimom čez Ljubelj na avstrijsko Koroško. Na begu je posnel okrog 100 fotografij s fotoaparatom znamke Leica in tako ujel v sliko izjemno zanimive in hkrati grenke prizore. Posnetki živo zrcalijo strah in skrb prebežnikov kakor tudi olajšanje ob prihodu v vetrinjsko taborišče.

Kocmurjevi posnetki so pregnantne fotografske dokumentacije, ki so ujele nadaljnjo faseto o koncu vojne. Slike nam omogočijo, da vsaj deloma podoživimo usodo ljudi na begu.

Recenzija Bukla

Konec druge svetovne vojne in dnevi tik po njej so zmagovalcem, kot so govorili, prinesli svobodo, deset tisoči beguncev poražene strani pa so jo izgubili. Večina z zvijačo vrnjenih čez Karavanke je izgubila tudi življenje; pokončali so jih, preden bi se kdo mogel zavzeti zanje ali jim soditi. Uvod v to najbolj tragično poglavje naše novejše zgodovine je bil množičen umik vojakov in civilistov na Koroško, na varno, kot so verjeli. O dolgo prikrivani kalvariji, ki so jo doživljali, so v zadnjih letih spregovorila številna dokumentarna in literarna pričevanja, še zgovornejše kot besede pa so takrat nastale fotografije. Zlasti posnetki fotografa Marjana Kocmurja, so širši javnosti večidel prvič predstavljeni v tej knjigi s spremno študijo Primoža Lampiča. Urejeni so kot svojevrstna fotoreportaža o avtorjevih doživetjih maja 1945 na poti z očetom na Koroško. Kocmur posnetih prizorov, čeprav je to veščino poznal, ni retuširal; ni bilo treba, saj s svojo univerzalno govorico ne bi mogli povedati več.

Iztok Ilich, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...