Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

V objemu slovenske pomladi

Anton Tomažič
V objemu slovenske pomladi

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2018
ISBN 978-3-7086-1009-2
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Anton Tomažič, ... [et al.]
Urejanje Martin Lisec

Tehnične lastnosti
trda vezava
30,5 x 22 cm
537 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > politika
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka obsežnega gradiva Antona Tomažiča je zelo dobrodošel nabor vsega, kar se je dogajalo v prelomnih časih konec 80-ih let in v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja, ko je nastajala samostojna država Republika Slovenija. (Rosvita Pesek)

S to knjigo se avtor petindvajset let po mednarodnem priznanju ne pridružuje zgodovinarjem, ampak želi biti popisovalec časa, kot ga je sam doživel in sooblikoval. Oglaša se iz jedra slovenske pomladi, s svojo izkušnjo, spoznanji, skrbjo, vprašanji in z epilogom. (Lojze Peterle)

Recenzija Bukla

Prva leta po največjem dosežku Slovencev v zgodovini so bila čas predvsem samoslavilnih prikazov dogodkov in vloge avtorjev v njih, z večjim časovnim odmikom pa se povečuje tudi verodostojnost sodb in ocen, ki jih prinašajo. Knjiga Antona Tomažiča V objemu slovenske pomladi je eno tistih del, ki četrt stoletja pozneje ponujajo dobro argumentiran, umirjen, a do storjenih napak tudi kritičen vpogled v dogajanje, ki je, deloma tudi prikrito očem javnosti, pripeljalo do referenduma o osamosvojitvi in nato do uresničitve izglasovane odločitve. Tomažič je bil v obdobju Demosa poslanec pa tudi vključen v dejavnosti in razprave, v katerih so se oblikovale poznejše odločitve v skupščini, tako da je spadal v krog najbolje obveščenih. Podnaslov – Spomini, dokumenti, magnetogrami, odzivi, slike časa – opozarja na različne plasti in gradiva v knjigi, pri čemer sta posebej pomembni avtorjeva osebna izkušnja in zgodba za osamosvojitev ključne Slovenske demokratične zveze, ki ji je pripadal. Piko na i jim dajejo sklepna razmišljanja v Epilogu, kjer Tomažič svoj sprehod skozi tri desetletja slovenske pomladi sklene z razočaranjem nad demokratično zrelostjo slovenskega volilnega telesa, navede pa tudi razloge za zaostajanje za državami, ki so bile pred osamosvojitvijo daleč za nami.

Iztok Ilich, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...