Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Velika vojna in moderni spomin

The Great War and Modern Memory
Paul Fussell
Velika vojna in moderni spomin
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Studia humanitatis
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6798-42-6
Leto izdaje izvirnika 1975
Prevod Katja Jenčič, Kostja Žižek
Spremna beseda Marta Verginella
Urejanje Katja Jenčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
630 g
563 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Če bi ta knjiga imela podnaslov, bi ta bil nekaj podobnega kot "Preiskava o nenavadni literarnosti realnega življenja." Osredotočil sem se na kraje in situacije, kjer se literarna tradicija in realno življenje pomembno križata, s tem pa sem poskušal vsaj za silo razumeti sočasni in recipročni proces, v katerem življenje literaturi podaja snov, medtem ko literatura življenju vrača uslugo s tem, da mu podeljuje oblike. In ukvarjal sem se še z nečim: z načinom, kako sta se dinamika in ikonografija velike vojne izkazali za odločilni politični, retorični in umetniški determinanti poznejšega življenja. Hkrati s tem, ko se je vojna zanašala na podedovani mit, je proizvajala novi mit, ta mit pa je sestavni del našega lastnega življenja." (iz avtorjevega predgovora)

Recenzija Bukla

V letu, ko obeležujemo stoto obletnico začetka prve svetovne vojne, ki jo velik del sveta pozna kot »veliko vojno«, bo v medijih in v literarnih krogih prelomnemu in neopisljivo krvavemu zgodovinskemu dogodku namenjene več pozornosti kot v zadnjih dvajsetih letih skupaj. Zgodovina pač nikoli ni bila imuna na popkulturne vložke in posploševanja – nasprotno. To ji je, predvsem zgodovinskemu spominu, ob dejstvu, da zgodovino pišejo zmagovalci, naredilo veliko škode. Še toliko več v Sloveniji, kjer je bila prva svetovna vojna dolga desetletja pravi tabu. In to še zdaleč ne le zaradi tega, ker se je na desettisoče slovenskih borcev borilo na »napačni strani«, temveč predvsem zato, ker je skoraj celotno sodobno slovensko zgodovinopisje podleglo ideološkim skušnjavam. O prvi svetovni vojni se je pri nas začelo na glas govoriti šele po osamosvojitvi, še posebej glasno – in jasno – pa potem, ko je zaživel svetovno znani muzej v Kobaridu.
Drugje po Evropi ni (bilo) tako. Še posebej ne v Veliki Britaniji, kjer se je »velika vojna« v kolektivni zgodovinski spomin zapisala močneje od druge svetovne vojne in kjer so milijoni žrtev poskrbeli za popolno predrugačenje družbe in imperija, od katerega je v nekaj desetletjih ostalo le – Združeno kraljestvo.
Velika vojna in moderni spomin sta – z britanskega zornega kota, seveda – neverjetno natančen pomnik obdobja, ki vojno in vojake analizira prek literature (predvsem poezije) in medijev. Fussell se med kirurškim »sprehodom« po drobovju vojne podrobno ukvarja z jezikom in njegovim preoblikovanjem ter »antičnimi koreninami« govorjenja in pisanja o bitkah, z odnosi med vojaki in razredno ustrojenostjo strelskih jarkov na Somi. Loti se tako rekoč kogar koli, ki se je lotil »velike vojne«, ob tem pa niti za trenutek ne zamaje humanizma, ki veje iz večine zapisov in opisov.
»Govorica, \\'vsa poslikana z jeziki\\', je, kot je vedel že Shakespeare, navzoča v vsaki vojni. In vendar se velika vojna zdi še posebno bogata z govoricami in legendami. Bilo je, kakor da bi novost, ogromnost in grotesknost dogajanj dramatično sprostile splošni človeški impulz za ustvarjanje fikcij,« zapiše avtor. Veliko delo, ki bo v letu poplave informacij in podob marsikomu olajšalo razumevanje časa in tudi tistega, kar mu je sledilo.

Boštjan Videmšek, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...