Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vojna in vera

Katoliška Cerkev na Slovenskem 1914 - 1918
Pavlina Bobič
Vojna in vera
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-154-5
Naslov izvirnika War and Faith
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Niki Neubauer
Urejanje Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
500 g
251 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
religija > krščanstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Katoliška Cerkev in prva svetovna vojna

Vprašanja o vojni in veri prinesejo na dan ponavljajoče se eksistencialne teme o tesnobi in izgubi, ki jih nikoli ni mogoče ločiti od groze pred telesnim izničenjem. Primorski pesnik in pisatelj Andrej Čebokli (1893-1923) je med boji na vzhodni fronti, kjer je dobil zanj usodno TBC, zapisal v svoj dnevnik, da je vojna najstrašnejša realnost zgodovine, hkrati pa najbolj neobziren realist.

Monografija teologinje in zgodovinarke Bobičeve obravnava, kako je Cerkev razlagala pojma trpljenje in žrtvovanje, ki sta neločljivo povezana z vojaškimi prizadevanji države, pa tudi kako so vojno in vero dojemali slovenski vojaki od izbruha konflikta dalje. Možje, poklicani pod orožje, naj bi svoje služenje državi videli kot svojo žrtev Bogu in s tem kot mučeniško dejanje.

Recenzija Bukla

Pozornost zgodovinarjev in drugih raziskovalcev, ki jo letos namenjajo stoletnici izbruha prve svetovne vojne, vedno bolj zapolnjuje vrzeli v poznavanju tega – če izvzamemo vojaški vidik – zapostavljenega dela naše zgodovine. K temu nemalo prispeva tudi pričujoča raziskava avtorice, ki je na Univerzi Oxford doktorirala iz moderne zgodovine. Njen ključni cilj je bil, preveriti, kako je Katoliška cerkev razlagala vzroke in naravo vojne med pretežno katoliškimi državami, saj je prav ta utemeljitev dala vojni moralno razsežnost in ji podelila ustrezno ideološko legitimnost. Študija temelji na preučevanju osebnih izpovedi, korespondence in dnevniških zapisov – eden pomembnejših virov je bil rokopisni dnevnik knezoškofa A. B. Jegliča – slovenskih vojakov in civilistov, v katerih išče odgovore na vprašanje, kako so ljudje ponotranjili, interpretirali in reinterpretirali svojo resničnost v vojni.

Iztok Ilich, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...