Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Iran

Dežela med Perzijo in islamom
Dragan Potočnik
Iran
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Pivec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6897-97-6
Leto izdaje izvirnika 2015
Fotografije Slavko Gazvoda, Dragan Potočnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17,5 cm
970 g
348 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
zgodovina > arheologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Slikovno in vsebinsko bogata monografija o eni najstarejših civilizacij nam poznanega sveta odstira tančico, za katero se skriva izjemna perzijska dežela.

Iran, nekoč Perzija, je bil od nekdaj sinonim za bogastvo − bogastvo duha in bogastvo, ki ga je mogoče meriti v denarju. V zadnjih desetletjih pa je država vse bolj skrita pred očmi zahoda.

Avtor Dragan Potočnik je velik poznavalec zgodovine, kulture in sedanjosti Irana. Kot gostujoči profesor na esfahanski univerzi (jeseni in pozimi 2008/09) ter reden obiskovalec je njen najboljši in najbolj kritičen poročevalec. V svojem delu je zaobjel več tisočletno zgodovino Irana, hkrati pa je bralcu ponudil tudi podrobne opise naravnih in kulturnih znamenitosti. Ob opisih ni pozabil niti na navade in običaje ter na svoje zgodbe, ki so nastale ob številnih obiskih dežele.

Knjiga je namenjena študentom zgodovine, popotnikom ter vsem, ki jih Iran v svoji skrivnostnosti in izjemnosti privlači.

Recenzija Bukla

Bilo je pred dvajsetimi leti in v eni od minimalističnih čajnic blizu mošeje v iranskem Esfahanu smo pili čaj z našimi tedanjimi lokalnimi poslovnimi partnerji ter se pogovarjali o preteklosti. Ena od sogovornic, stara dobrih štirideset let, je pogledala okoli sebe in povedala, da so pred leti ravno na istem kraju precej bučno in v mini krilih proslavljali maturo – seveda še pred revolucijo, s katero je prišel na oblast ajatola Homeini. Poslej je po ulici seveda morala (spet) hoditi zakrita. Iran, ki je v zadnjem desetletju stalno v središču mednarodne pozornosti zaradi morebitne posesti jedrskega orožja oziroma njegovega razvoja, je po drugi strani mogočna država s skoraj 75 milijoni prebivalcev ter izjemno bogato kulturo in zgodovino, ki je kar klicala tudi po podrobnejši slovenski monografski obdelavi. Dragan Potočnik, izredni profesor zgodovine na mariborski Filozofski fakulteti, je znan kot poznavalec neevropske zgodovine in tudi drzen svetovni popotniški kolesar. V knjigi, za katero je prispeval tudi mnoge fotografije, nas v prvem delu popelje v širšo zgodovino Srednjega vzhoda, znotraj katere umešča tudi Perzijo in njen religiozni (torej tudi predislamski), vladarski, kulturni in znanstveni razvoj, pri tem pa je podrobneje obdelano novejše dogajanje na območju Irana. Drugi del knjige je namenjen predstavitvi naravnih in kulturnih znamenitosti posameznih iranskih provinc. Tako je delo delno uporabno tudi kot turistični priročnik. Sklepni del pa prinaša (literarne) zgodbe avtorja »z iranskih dvorišč«. Strokovno in informativno.

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...