Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pradavnina

Velika ilustrirana enciklopedija
Pradavnina
129,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Velika ilustrirana enciklopedija
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-3969-0
Naslov izvirnika Prehistoric
Prevod Aleksander Horvat, Milan Lovka
Urejanje Jamie Ambrose, Mitja Pucer, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
31 x 25,5 cm
3.000 g
512 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
zgodovina > arheologija
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Enciklopedija o razvoju življenja na našem planetu

- bogato ilustrirana in bralcu prijazna
- obsežna zbirka več kot 500 rastlin in živali iz pradavnine – v besedi in sliki
- posebno poglavje o vzponu človeške vrste, prednikih in sorodnikih človeka
- dodatek: seznam več kot 800 evidentiranih vrst dinozavrov in slovar pomembnih izrazov

Vabljeni na razburljivo in skrivnostno, predvsem pa izjemno zanimivo potovanje v našo davno preteklost – z novo Veliko ilustrirano enciklopedijo Pradavnina.

Pričeli bomo pred več kot 4,5 milijardami let , ko je iz meglic, plinov in prahu vesolja nastala Zemlja. Počasi se je ohlajala, preživela napade kometov in asteroidov, vulkanske izbruhe in dolge ledene dobe.
V negostoljubnih globinah praoceanov so se porajale prve preproste oblike življenja , ki so se čez milijone let razvile v nenavadna bitja, prednike današnjih rastlin, živali in človeka.
Vse o tem, o nastanku planeta in razvoju življenja – v sliki in besedi – boste našli v tej obsežni ilustrirani enciklopediji, primerni za vse generacije radovednih bralcev.

MAG. MATIJA KRIŽNAR, kustos v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, paleontolog in raziskovalec fosilov na slovenskem ozemlju:

ČUDOVITA KNJIGA, KI VAM PRIKAŽE RAZVOJ IN NAPREDEK ŽIVLJENJA NA ZEMLJI! "Enciklopedija, ki ji pri nas ni para, vam bo prikazala nastanek našega planeta pred 4,56 milijardami let, razvoj nastanka življenja od prvih bakterij pa vse do vzpona človeške vrste. Bogato opremo z izjemnimi fotografijami in prepričljivimi rekonstrukcijami okolij, živali in rastlin iz geološke zgodovine Zemlje dopolnjujejo zanimivi in razumljivi opisi. Knjiga sodi na knjižno polico vsakega šolarja, študenta, naravoslovca in ljubitelja narave in okolja.“

DR. MILAN LOVKA, biolog, strokovni sodelavec in prevajalec Velike ilustrirane enciklopedije Pradavnina:
"Strokovnjaki ocenjujejo, da evolucija živega sveta poteka približno 3,5 milijarde let. Vendar se je to dogajalo predvsem v oceanih, saj so se prvi kopenski organizmi pojavili šele pred kakimi 500 milijoni let. V tem – za naše dojemanje časa – nepojmljivo dolgem obdobju so se razvile milijarde različnih vrst, ki so večinoma preživele le nekaj milijonov let, nato pa so se bodisi razvile v nove vrste ali so izumrle. Za vedno je izginilo kar 99,99 % vseh vrst! Ostanki ali sledovi neznatnega števila teh pradavnih bitij so se ohranili v fosilih, ki so večinoma v globoko ležečih kamninah. Strokovnjaki zato še vedno odkrivajo presenetljivo pestrost rastlinskih in živalskih oblik, ki je slikovito in z jedrnatim besedilom prikazana tudi v tej knjigi. Fosilne najdbe so zdaj za večino ljudi neizpodbiten dokaz življenja v davnini in potrjujejo hipotezo o evoluciji oziroma postopnem spreminjanju vrst.
Priznani geologi, paleontologi, paleobiologi, muzejski strokovnjaki in pisci naravoslovnih znanstvenih izdaj pri založbi Dorling Kindersley so v knjigi Pradavnina zbrali doslej znane zanimive podatke o nastanku in razvoju našega planeta ter tudi o izvoru in spreminjanju živega sveta na tem planetu."

DR. ALEKSANDER HORVAT, paleontolog, strokovni sodelavec in prevajalec Velike ilustrirane enciklopedije Pradavnina:
KNJIGA O ZGODOVINI ŽIVLJENJA! "Redko v slovenskem prostoru naletimo na knjigo o zgodovini življenja. V vsakdanjem življenju smo osredotočeni zgolj na sedanjost, morda še bližnjo preteklost. Pozabljamo pa, da življenje, svet, bitja in okolje, kot ga poznamo, ni naključje. Je posledica dolgotrajne, tako biološke kot okoljske evolucije planeta Zemlje. Knjiga Pradavnina vam ponuja prav to: vpogled v 4,5 milijarde let dolgo – burno in izjemno zanimivo – zgodovino našega planeta!"

Recenzija Bukla

Ko sem izvedel, da bo pri nas izšel prevod velike enciklopedije Pradavnina, si nisem mogel čisto dobro zamisliti, kaj vse bo knjiga vsebovala. »Kaj pa je pradavnina? Geologija, okostja in fosili. Je tega res toliko?« sem si mislil. Seveda že hiter pogled na vsebino te izjemno bogate knjige – prav primerne za darilo ob koncu šolskega leta – pokaže, da obstaja več kot dovolj vsebinskega gradiva. Pradavnina je razdeljena na tri osnovne dele: Zemlja, Življenje na Zemlji in Vzpon človeka. Prvi del nas popelje skozi sedanjo geološko podobo našega planeta z nenehnim navezovanjem na (pra)preteklost, saj skuša pokazati, kateri procesi, od nastanka Zemlje naprej, so prispevali in vplivali na to, da imajo posamezni deli Zemlje današnjo podobo. Vsebinsko se ta del torej pomika od makropojavov, kot so tektonika plošč in spremembe podnebja, do splošnega vpliva tega okolja na živi svet ter evolucijo, občasna izumrtja in ohranjanja fosilov. Drugi del knjige, Življenje na Zemlji, živi svet razporedi po poglavjih, ki ustrezajo geološkim dobam, od arhaika do kvartarja, ter raziskuje življenjske pojavne oblike, pri čemer med seboj ves čas deli rastline ter vretenčarje in nevretenčarje (od kambrija naprej). Tretji del knjige pa obravnava človeka od njegovih prednikov prek izvora sodobnega človeka do njegove kasnejše selitve iz Afrike in prilagoditve na različna podnebja, tudi evropsko, pa vse do kamenodobne jamske umetnosti ter življenja po ledeni dobi, ki se je že precej približalo tistemu, ki ga je živel Homo sapiens. Tako bogato ilustrirana knjiga, da ne veš, ali bi jo gledal ali bral!

Samo Rugelj, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...