Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bornovi v Tržiču

Pričevanja o življenju tržiških baronov
Bojan Knific
Bornovi v Tržiču
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Narava
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6893-84-8
Leto izdaje izvirnika 2016
Fotografije Tržiški muzej, ... [et al.]
Urejanje Matic Lombar

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16,5 cm
409 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leta 1891 je baron Julius Born – bančnik in podjetnik svetovnega formata – v Tržiču kupil obsežno posest. Prezgodnja smrt mu je preprečila uresničitev smelih načrtov, a njegovim idejam sta sledila sinova Friedrich in Carl – predvsem slednji je ključno zaznamoval razvoj Tržiča in njegovega gospodarstva.
Knjiga predstavlja življenje in delo članov rodbine Born, ki so si pol stoletja prizadevali za splošen družbeni napredek Tržiča. Ob tem je v njej prek pisnih in ustnih virov ter številnih fotografij na bralcu prijazen način opisano, kako so pred približno sto leti živeli Tržičani in okoličani.

"Knjiga Bojana Knifica je temeljito in vsestransko odlično delo o tržiški veji članov rodbine Born, ki so imeli judovsko, nemško in plemiško poreklo. Poznali so svet, bili odprti vanj, imeli so dobro izobrazbo, obvladali so diplomatske spretnosti, bili so tolerantni in prilagodljivi. Zgodba v knjigi pa je vpeta tudi v kraje in usode ljudi, ki so bili z Bornovimi tako ali drugače povezani. Torej je hkrati pripoved o življenju v Tržiču in okolici (Podljubelj, Jelendol idr.) v obravnavanem obdobju."- Prof. dr. Janez Bogataj

Dr. Bojan Knific, rojen leta 1971, je od oktobra 2013 zaposlen kot kustos v Tržiškem muzeju, prej je dobro desetletje delal kot samostojni strokovni svetovalec za folklorno dejavnost pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Njegovo raziskovalno zanimanje je usmerjeno v proučevanje razvoja pripadnostnega kostumiranja – oblačenja »narodnih noš«, kostumiranja folklornih skupin in folkloriziranja plesnega izročila ter v zadnjem času spoznavanja in predstavljanja lokalne dediščine Tržiča.

Recenzija Bukla

Plemiška družina judovskih in nemških korenin, ki se je ob koncu 19. stoletja naselila v Tržiču, je bila ena tistih, ki so s svojo odprtostjo in angažiranostjo pripomogle k razvoju kraja in regije. Baron Julius Born je bil močan podjetnik in bančnik, nasledila pa sta ga sinova, močno vpeta v lokalno dogajanje – ne le na ravni politike, temveč še mnogo bolj pri praktičnih izzivih tedanjega časa: v gozdarstvu, ribolovu, trgovini, elektriki, železnici, žagi, pri prvih avtomobilih, ter, na drugi strani, s saniranjem posledic naravnih ujm in drugih nesreč. Carl Born je po očetu podedoval grad sv. Katarine v Jelendolu, ko je nastopila vojna, pa je moral zbežati. Zaradi judovskega porekla se je skrival pred Nemci, zaradi plemiškega stanu pa pred partizani; starost je dočakal na Dunaju. Bogato opremljena in obsežna monografija je delo kustosa v Tržiškem muzeju, zgodovinarja Bojana Knifica.

Žiga Valetič, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...