Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čas revolucije

Evropa 1789–1848
Eric Hobsbawm
Čas revolucije
32,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Respublica
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6768-26-9
Naslov izvirnika The Age of Revolution
Podnaslov izvirnika Europe 1789–1848
Leto izdaje izvirnika 1962
Prevod Mirko Avsenak
Spremna beseda Božo Repe
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
trda vezava
17,5 x 24 cm
900 g
432 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Založnik o knjigi

Knjiga raziskuje tisto preobrazbo sveta v letih od 1789 do 1848, ki obsega pojem, tukaj imenovan »dvojna revolucija«: francoska revolucija leta 1789 in hkratna (britanska) industrijska revolucija… Knjiga ne skuša podati nadrobnega prikaza, temveč razlago… Obrača se na inteligentnega in izobraženega bralca, ki ga k zanimanju za preteklost ne žene zgolj radovednost, marveč želi tudi razumeti, kako in zakaj je ta svet postal tak, kakršen danes je, in v katero smer se razvija. (Eric Hobsbawm v predgovoru)

Profesor in akademik Eric Hobsbawm se je rodil leta 1917 in je eden izmed najbolj priznanih sodobnih avtorjev anglosaksonskega zgodovinopisja. Njegova akademska pot se je začela z doktoratom na Univerzi v Cambridgeu in nadaljevala s profesuro na Univerzi v Stanfordu, Univerzi Cornell, MIT in The New School of Social Research v New Yorku ter Collège de France, zdaj pa poučuje kot zaslužni profesor na fakulteti Birkbeck na University of London. Njegove študije se ukvarjajo predvsem z zgodovino moderne, pri čemer posamezne probleme osvetljuje v vsej njihovi kompleksnosti, tako da se opira na sociološke, politološke, ekonomske, umetnostno kritične in druge družboslovne analize. Zanimajo ga predvsem veliki zgodovinski prelomi zadnjih dveh stoletij, ki jih obravnava v luči emancipatornih in progresivnih aspektov različnih družbenih formacij kot tudi posameznikov. Hobsbawmovi članki in zgodovinske monografije so med najbolj branimi v svoji zvrsti tako v svetu, saj so njegova dela prevedena v več kot trideset jezikov, kot tudi pri nas, naj gre to za ozko znanstveno sfero ali širše bralno občinstvo.

Avtorjeva najpomembnejša dela, poleg številnih znanstvenih člankov so: The Age of Capital, The Age of Empire, Čas skrajnosti, Nacije in nacionalizem po letu 1780, Zanimivi časi: Moje doživetje 20. stoletja.

Čas revolucije Erica Hobsbawma je izčrpna in temeljna zgodovinska študija obdobja med francosko revolucijo in pomladjo narodov leta 1848, kot časa ko je svet krenil na nepovratno pot globalizacije. Po avtorjevem mnenju sta v tem obdobju vzniknila dva temeljna dogodka, ki sta se izkazala za nazaj kot tista, ki sta določala in določata tek zgodovine zahodne civilizacije vse do dandanašnjih dni. Prvi dogodek je francoska revolucija kot politična revolucija, v kateri so se izrazile demokratične težnje skozi duha enakosti in emancipacije, hkrati s tem pa sta na oder svetovne zgodovine stopila dva nova razreda, vladajoči in vladani, buržoazija in delavski razred. Drugi dogodek, industrijska revolucija, ki so jo omogočili znanstven napredek in investicije kapitalskih presežkov v tehnološki razvoj, se je začela v Angliji v istem času kot francoska revolucija, a je doživela nesluten razmah v naslednjih desetletjih. Oba dogodka sta po avtorjevem mnenju spremenila posamezne družbene podsisteme, kot so ekonomija, religija, umetnost, kultura, tehnika itn., in družbo kot celoto, in sta kulminirala v pomladi narodov, v kateri je prišlo do znosnega ravnotežja med aristokracijo, buržoazijo in delavstvom in v kateri prvič pridejo v zgodovinsko ospredje tudi narodni in nacionalni problemi.

Knjigo, ki je opremljena s slikovnim gradivom in zemljevidi, je za slovenska bralko in bralca s spremno besedo zaokrožil dr. Božo Repe, zaključuje pa jo stvarno in imensko kazalo.

Recenzija Bukla

Hobsbawm (1917), eden najbolj znanih svetovnih zgodovinarjev dvajsetega (in tudi enaindvajsetega stoletja), kljub svojim 94 letom starosti ne popušča in je – zagrizen marksist tudi v obdobju po letu 1989, ko se je zdelo, da je ta ideologija dokončno mrtva – lani izdal knjigo How to Change the World: Tales of Marx and Marxism. V slovenščini ga iz zadnjega časa poznamo po njegovi avtobiografiji Zanimivo stoletje, v kateri je opisal svoje doživljanje preteklega stoletja in po Času skrajnosti, svetovni zgodovini obdobja 1914–1991. Glede na to, da je pred izidom njegovo delo Čas kapitala 1848–1875, je nekako logično, da so se pri založbi Sophia, kjer skrbijo za tega avtorja, odločili za ponatis Časa revolucij: Evropa 1789–1848 iz leta 1961 (sl. prevod 1968 kot Obdobje revolucij), v katerem Hobsbawm sintetično obdela čas pred dvema revolucijama, francosko in industrijsko, in med njima. Po besedah pisca spremne besede Boža Repeta to počne premišljeno, prodorno in uravnoteženo, tega pa se loteva fokusirano, kar pomeni, da se z deželami, kjer sta imeli ti revoluciji večji vpliv, ukvarja podrobneje, z drugimi pa manj oziroma celo samo obrobno. Del zgodovine iz poudarjeno francosko-britanske perspektive.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...