Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Družina Daneu, starinarji

Alessandra Lavagnino
Družina Daneu, starinarji
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Spomini in izpovedi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-3266-0
Naslov izvirnika I Daneu - una famiglia di antiquari
Prevod Vasja Bratina
Spremna beseda Marta Verginella

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 15 cm
280 g
274 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

»Sprva so bili tujci, ki so Palermčane očarali s svojo drugačnostjo. Po desetletjih sobivanja pa so se vpisali v njihov kolektivni spomin predvsem zaradi svoje zbirateljske strasti, zadržanosti in blagosti.«
- Marta Verginella

Pripoved o družini Daneu se prične ob koncu 19. stoletja na Opčinah pri Trstu, v mejah habsburške monarhije, nadaljuje pa v Palermu, delno tudi na Lozicah v Vipavski dolini, na Dunaju, v Lindauu, Berlinu, Zürichu, Taormini in na Sardiniji. Njen glavni protagonist je Vincenc, sin gostilničarjev z Opčin, ki se je leta 1885 preselil na Sicilijo, kjer je postal iznajdljiv in uspešen preprodajalec starin. S prihranki je kupil pohištvo propadle palermske plemiške družine in najel prodajne prostore nedaleč stran od mestne katedrale. Njegov izbor starin je pritegnil pozornost lokalnih zbiralcev in imovitih kupcev, predvsem nemških baronov in angleških lordov. V Daneuovo starinarno je začela zahajati kozmopolitska druščina, ki je ob fin de siéclu živela v Palermu ali pa letovala na Siciliji.

Recenzija Bukla

Zgodba slovenske družine Daneu je ena tistih fascinantnih srednjeevropskih družinskih štorij, ki se vije čez več držav, dve stoletji in več dejavnosti. Vse skupaj se je začelo z gostilno na Opcinah, življenjska usoda pa je družino Daneu pripeljala v sicilijanski Palermo, kjer so razvili podjetje s starinami in odprli starinarnico – tisti večno skrivnostni prostor, kjer je nastanjena preteklost, kjer ima vsak predmet svojo zgodovino, in kjer nikoli ne veš, kakšno zgodbo ti bo o njem in njegovih prejšnjih lastnikih povedal starinar. Raznoliko družinsko preteklost in njeno dediščino je kot vešča starinarka zbirala Ančka Daneu, ki se je namenila napisati družinsko kroniko, vendar tega ni dočakala. Zato je to nalogo prevzela Alessandra Lavagnino, italijanska pisateljica in avtorica številnih literarnih del, ki živi v Palermu, in doživeto, sproščeno in duhovito popisala prihode in preizkušnje družine Daneu.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...