Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Grad Brdo kozi stoletja

Mitja Potočnik
Grad Brdo kozi stoletja
40,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Markus
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-92513-0-0
Fotografije Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
187 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Mitje Potočnika se osredotoča na zgodovino lastnikov renesančnega in nato baročno nekoliko preurejenega gradu Brdo pri Lukovici, sedeža zemljiškega gospostva, nato pa krajevnega urada in okrajnega sodišča ob pomembni prometni povezavi med Kranjsko in Štajersko. Prvi del knjige temelji na avtorjevi diplomski nalogi, drugi del pa je pisan v slogu družinske kronike. Oba dela povezuje album umetniških fotografij grajskih ruševin in okolice Andreja Blatnika.  Od drugih družinskih kronik se razlikuje po tem, da opisuje lastnike enega pomembnejših renesančnih gradov na Slovenskem - grad Brdo pri Lukovici, v katerem je v 18. stoletju živela ena vplivnejših kranjskih plemiških družin – kamniška veja Lambergov, med katerimi je bil tudi deželni upravitelj Franc Adam Lamberg in za grad, v katerem je pozneje, v 19. stoletju, živel notar, pisatelj in nekaj časa tudi župan Janko Kersnik. Knjiga vključuje kratek oris deželne zgodovine; listine s prvimi omembami kraja in dvorca, grbe in rodovnike rodbin, ki so bivale na Brdu, opise plemiških inventarjev, prve katastre, delovanje sodnega in političnega okraja in drugo.

Recenzija Bukla

Knjiga se osredotoča na zgodovino lastnikov renesančnega in nato baročno nekoliko preurejenega gradu Brdo pri Lukovici. Prvi del temelji na avtorjevi diplomski nalogi, drugi del pa je pisan v slogu družinske kronike. Oba dela povezuje album umetniških fotografij grajskih ruševin in okolice. Potočnik opisuje lastnike, kamniško vejo Lambergov, ki so na gradu živeli v 18. stoletju. Prav na tem gradu pa je pozneje, v 19. stoletju, živel tudi pisatelj Janko Kersnik. Knjiga vključuje tudi listine s prvimi omembami kraja in dvorca ter grbe in rodovnike rodbin. Še eden izmed vrste zgodovinskih biserov. 

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...