Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kaj zmore zgodovina

Nastopno predavanje na Collège de France, 17. decembra 2015
Patrick Boucheron
Kaj zmore zgodovina
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Studia humanitatis
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6798-77-8
Naslov izvirnika Ce que peut l'histoire
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Ana Monika Habjan
Urejanje Neda Pagon

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
70 g
48 strani
Tip knjige
predavanja
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Najbolj znan francoski zgodovinar, avtor dvanajstih knjig, Patrick Boucheron, je med drugim urejal monumentalno delo Svetovna zgodovina Francije (Histoire mondiale de la France), eno najbolj prodajanih francoskih knjig leta 2017, prodano v več sto tisoč izvodih. Delo obravnava štirideset tisoč let francoske zgodovine, od prazgodovine do leta 2015, pisalo pa jo je 122 zgodovinarjev. Knjiga, ki je izšla sredi predsedniške kampanje, je sprožila tudi številne politične boje. Zgodovina v Franciji – kot tudi drugod po Evropi – še vedno predstavlja politično bojišče in desni politični prostor je obsodil pristop Boucherona in njegovih sodelavcev, ki so zgodovino Francije vpeli v svetovno dogajanje in se pri historični naraciji izognili nacionalnemu narativu. Namesto njega so uporabili transnacionalni pripovedni lok, ki omaje številne francoske narodne mite in pokaže, da je nefrancoski element za Francijo prav toliko pomemben kot francoski. Poleg tega so, večinoma mlajši zgodovinarji, pri svojih poglavjih uporabili najsodobnejše pristope, se povsem izognili uporabi opomb in akademskemu žargonu. Delo ni namenjeno velikim možem in njihovim dosežkom, marveč je polno presenetljivih podatkov, zabavnih anekdot, novih perspektiv in svežih glasov, ki jih je zgodovinopisje doslej rado preslišalo.

Recenzija Bukla

Priložnostna knjižna izdaja je pravzaprav nastopno predavanje francoskega zgodovinarja Patricka Boucherona (1965), ko je pred nekaj leti prevzel stolico za zgodovino oblasti v Evropi med 13. in 16. stoletjem na Collège de France, elitni francoski univerzi. Navdahnjeno predavanje, posejano tako z osebnimi vložki kot s pregledom nekaterih ključnih akterjev francoskega zgodovinopisja, skuša pokazati, kako je lahko preučevanje zgodovine namenjeno tudi umetnosti mišljenja, da je pisanje zgodovine lahko osvobojeno mrtvega jezika, da je zgodovina lahko angažirana, celo politična, torej vpeta v aktualno družbeno realnost, predvsem pa je, kar je bil tudi razlog, da se je Boucheron odločil, da ji posveti poklicno življenje, zgodovina tudi zelo zabavna. Knjižica, ki nazorno pokaže, zakaj mora vsak vsaj malo preučevati našo preteklost.

Samo Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...