Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ob zatonu dneva

Noč v minulih časih
A. Roger Ekirch
Ob zatonu dneva
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Studia humanitatis
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-6798-15-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika At Day's Close
Podnaslov izvirnika Night in Times Past
Prevod Andrej Kurillo
Spremna beseda Andrej Kurillo
Urejanje Jernej Habjan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
600 g
551 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob sklepu dneva A. Rogerja Ekircha je socialna in kulturna zgodovina hrbtne strani dneva v predindustrijskem obdobju. Po Ekirchu noč ni nujno pomenila Bogu všečnega spanja v toplih posteljah, ponujala je varno zatočišče vsem vrstam preganjanih družbenih slojev in manjšin od verskih odpadnikov in Judov do prostitutk in homoseksualcev – še več, celo spanje človeških bitij se je razlikovalo od današnjega. Na straneh te knjige si aristokrati pri veseljačenju podajajo roke – in se včasih spopadajo – s plebejci, v temačnih kotih prežijo demoni in čarovnice, premnogi celo noč prekrokajo ali pohajkujejo po nočni krajini, prepredeni z neštetimi in pogubnimi nevarnostmi – če naj nespodobnega jezika, s katerim opisujejo ti svoje nočne pustolovščine, sploh ne omenjamo …

Recenzija Bukla

Najbrž ste se kdaj že znašli v položaju, ko ob zatonu sonca niste imeli na voljo elektrike in ste morali zato nekako prilagoditi življenje nočnemu času. No, obsežna, večkrat nagrajena, dinamično in privlačno napisana strokovna monografija ameriškega profesorja zgodovine iz leta 2005 obdeluje prav to temo, torej nočno življenje pred industrijsko revolucijo, torej del dneva, ko je večina prebivalstva pristala tako rekoč v popolni temi. Od problemov in nesreč, denimo požarov ter drugih nevarnosti, recimo kriminala (tudi rasističnih izpadov), ki jih je povzročala in omogočala tema (skupaj s tem, kako se je vsemu temu nasproti postavil zakon), do tradicionalnega povezovanja noči z nezaupanjem in temnimi silami ter posledičnim vznikanjem raznih verovanj, pa vse do nočnega dela (recimo pekovstva) in nočnih zabav, ki so si jih prirejali tako nižji sloji kot aristokracija. Razprava o noči in temi morda še nikoli ni bila tako zabavna, a temeljita.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...