Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Starodavni Dubrovnik v besedi in sliki

Ignacij Voje
Starodavni Dubrovnik v besedi in sliki
30,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-218-939-6
Spremna beseda Luko Paljetak
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina, Matija Remše

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
750 g
331 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
družbene vede > etnologija in antropologija
naravoslovje > geografija

Založnik o knjigi

Prof. dr. Ignacij Voje (1926) se je vso svojo poklicno kariero s posebno zavzetostjo posvečal raziskovanju dubrovniške zgodovine. Knjiga je nekakšen cvet tega njegovega dela, saj nam na podlagi zgodovinskih virov v vsej živosti predstavi starodavni Dubrovnik.
Prek zanimivega izbora arhivskih podatkov spoznavamo nastanek mesta in njegov urbanistični razvoj, politični ustroj in kulturo, nemara v svetovnem merilu edinstveno vrednotenje svobode in samostojnosti, državljansko zavest, družbena razmerja, diplomatsko delovanje, raven morale, dubrovniško veščino trgovanja in druge gospodarske panoge, denarne in merske enote, šolstvo, cerkvene in socialne ustanove, higienske in ekološke standarde, zgodovino zdravstvene oskrbe, kulturno življenje … vse do zatona dubrovniške republike in neuklonljivega mesta v času zadnje vojne.
Nenavadni vodnik po tem od nekdaj privlačnem biseru Jadrana dopolnjuje bogato fotografsko in drugo slikovno gradivo ter kazala. Kot je o knjigi zapisal »dubrovniški trubadur« akademik prof. dr. Luko Paljetak, »se začenja pred našimi očmi polagoma pojavljati neopažen in nov, obstoječ, pa vendar različen Dubrovnik, enako otipljiv, toda – neznan«.

Recenzija Bukla

Avtor knjige, prof. dr. Ignacij Voje (1926), je zaslužni profesor Filozofske fakultete v Ljubljani in mednarodno priznan zgodovinar. V svojem raziskovalnem delu se je ukvarjal pretežno z zgodovino Balkana, veliko pozornosti pa je posvetil predvsem raziskovanju Dubrovnika in njegove zgodovine. O tem je napisal tudi več knjig. Ob njegovi osemdesetletnici je pri založbi ZRC izšel Vojetov zbornik, leta 2008 pa je za svoje raziskovalno delo prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

Starodavni Dubrovnik je vsebinsko raznolika in s fotografskim gradivom bogato opremljena knjiga, ki bralcu razkriva pestro zgodovino turistično priljubljenega mesta. Avtor nas popelje od nastanka mesta in njegovega razvoja vse do ukinitve dubrovniške republike, vključi pa tudi dogodke leta 1991. Podrobno predstavi šolstvo, glavne gospodarske panoge, skrb za prehrano, organiziranost zdravstvene službe, družabno življenje ipd., posebna poglavja pa posveti tudi povezavam mesta s slovenskimi deželami in Slovencem v Dubrovniku. Lepo oblikovana knjiga, zaradi katere boste na Dubrovnik gledali z drugačnimi očmi.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...