Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leonardo da Vinci

Umetnik, iznajditelj, filozof
Serge Bramly
Leonardo da Vinci
37,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-936-3
Leto izdaje izvirnika 1995
Prevod Anuša Trunkelj
Urejanje Renata Vrčkovnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
940 g
552 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leonardo da Vinci je zagotovo ena najbolj zagonetnih osebnosti v zgodovini človeštva, genij, katerega mogočni razum nas znova in znova preseneča ter v nas vzbuja občudovanje in navdušenje. Njegove skice in zapiski, na tisoče popisanih in porisanih strani njegovih beležnic, nam kažejo vso širino njegovega uma, vse talente, vsa področja njegovega raziskovanja in njegov prispevek na vsakem od njih, hkrati pa nam pričajo o njegovi razposajeni, širokosrčni in kultivirani naravi.

Serge Bramly v svoji biografiji Leonarda da Vincija zaobjame vso širino ustvarjanja in raziskovanja velikega renesančnega umetnika in znanstvenika, pri čemer daje velik poudarek njegovemu intimnemu življenju. Precej se je posvetil slikarjevim odnosom z materjo in očetom, z učiteljem, mojstrom Andreo del Verrocchiem, in učenci ter nam skušal približati njegova neskončna prizadevanja na eni in njegove bolestne strahove na drugi strani.

Bramly Leonardovo življenje in delo vseskozi umešča tudi v širši zgodovinski kontekst, v čas, ko so Italijo pretresale vojne med mestnimi državami, ter v čas francoske zasedbe Milana, ki je v umetnikovem življenju odigrala pomembno vlogo. Leonardovo življenje v Bramlyjevi biografiji beremo tudi v luči odnosov, ki jih je umetnik vzdrževal s svojimi pokrovitelji (Ludovicom Sforzo, Cesarejem Borgio, Giulianom de’ Medicijem in francoskim kraljem Francem I.), prav tako pa tudi skozi prizmo znanosti in umetnosti enega najplodovitejših obdobij človeške zgodovine, ko umetnik, kakršen je bil Leonardo, v želji kar najeksaktneje upodobiti svet okrog sebe, raziskuje ustroj človeškega telesa, ki ga tako pozna bolje, kot ga poznajo zdravniki tedanjega časa, in ko z neverjetno vztrajnostjo opazuje ter v svojih izumih posnema naravo, ki ga obdaja. Ob tem skuša Bramly Leonarda tudi demistificirati: med drugim se dotakne njegovega navdušenja nad stroji, ki sejejo smrt – navdušenja, ki je v popolnem nasprotju z njegovo človekoljubno naravo in ki je enako nedoumljivo, kot je nedoumljiv in zagoneten on sam.

Recenzija Bukla

Leonardo da Vinci (1452– 1519), renesančni genij in eden od najbolj vsestransko nadarjenih ljudi, kar jih je kdaj bilo na našem planetu, skoraj pol tisočletja po svoji smrti še vedno zbuja neznansko zanimanje in knjige o njem izhajajo še naprej. Njegova biografija, ki jo je napisal francoski pisatelj Serge Bramly (1949), je sicer izšla že pred skoraj tridesetimi leti, vendar je aktualna še danes, saj je bila nedavno v Franciji spet ponatisnjena. V njej nam skuša Bramly demistificirati da Vincija in ga prikazati tudi kot ambivalentega človeka, ki je vse življenje nihal med neznanskim ustvarjalnim stremljenjem in krhko intimnostjo. Ob tem da Vincijevo kronološko prikazano življenje ter njegove stvaritve ves čas navezuje na širši zgodovinski kontekst burnega časa, v katerem je živel veliki umetnik, še posebej pa se posveča da Vincijevim odnosom s ključnimi ljudmi v njegovem življenju, od staršev in mecenov pa vse do pomočnikov. Knjiga, ki bo tudi pri nas spet vzbudila zanimanje za velikana svetovne umetnosti.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...