Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Marxova teorija vrednosti in razredov

Marko Kržan
Marxova teorija vrednosti in razredov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7003-03-1
Spremna beseda Rastko Močnik
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
260 g
168 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > pravo
zgodovina
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

V knjigi Marko Kržan zgodovinsko in analitično obravnava problem transformacije vrednosti v produkcijske cene. Čeprav se zdi, da gre za razmeroma tehnično vprašanje, brez njegove rešitve ni mogoče prenesti Marxovih predpostavk o eksploataciji in reprodukciji iz prvih dveh knjig Kapitala na modele, ki vsebujejo vse nujne in zadostne pogoje obstoja kapitalističnega gospodarstva. Brez premostitve ostane razredno-sociološka teorija v najboljšem primeru ločena od ekonomske, v najslabšem pa mora biti opuščena.

V knjigi so poleg Marxove predstavljene tri rešitve problema ter njihove kritike, ki so si sledile v več kot stoletni razpravi. Avtor na izviren način vzpostavlja povezavo med sociološko in ekonomsko razsežnostjo historičnega materializma. Najpomembnejša vrednost knjige je, da je z jasno in natančno razlago problematike protiutež njenim predstavitvam v učbenikih sociologije in (zgodovine) ekonomije, ki zaradi napačne opredelitve problema napačno razlagajo rezultate in s tem velik del bralstva, vsaj po mnenju avtorja, neutemeljeno odvračajo od marksistične misli. Knjiga vsebuje prvo tako obsežno predstavitev problematike v slovenskem prostoru po objavi disertacije Aleksandra Bajta Marxova teorija vrednosti, pri čemer seveda upošteva vse nadaljnje razprave do danes. Poskusi primerjalne predstavitve novejših rešitev pa so nasploh redki tudi v tujejezični literaturi. Razprava namreč poteka v specializiranih revijah in ob uporabi matematičnih modelov, ki so humanističnemu bralstvu težje razumljivi.

Izvirno delo Marka Kržana, podobno tudi Tiborja Rutarja Sodobni zagovor historičnega materializma (Sophia, 2016), navezujemo na založbin večletni projekt Branje Kapitala (L. Althusser idr.); vse te študije se med seboj dopolnjujejo in nadgrajujejo, polemizirajo; napisane so v podobnem duhu oziroma s podobnih izhodiščnih točk.

Recenzija Bukla

Marko Kržan je doktor sociologije in politični delavec. Slednje je njegov poudarek, kot pravi, bi rad rehabilitiral izraz delavec. Njegovo doktorsko delo ni akademsko vzvišeno, ne žuga s pedagoško političnim kazalcem, temveč se tekoče in razumljivo ukvarja s transformacijskim problemom. To pomeni, da gre za – znotraj marksistične teorije – razmerja med vrednostjo blaga (in dela), ceno in dobičkom. Razlika med vrednostjo in ceno dela, proizvoda je bistvena. Za izkoriščanje gre. Njegovo delo je tudi konkreten oris pohoda v boljšo družbo. Tri rešitve in kritike teh rešitev so ob boku predstavitve disertacije Aleksandra Bajta Marxova teorija vrednosti in postrazprav. Tudi fevdalizem je pogosto zapisana beseda. Avtorjeve razprave so žive, pronicljive, mesene. Naj vas kakšna od tabel, enačb ne zmede, sporočilo je jasno: »Kritika kapitalizma je pogoj za nastanek družbe, v kateri ne bomo živeli zato, da delamo, ampak bomo delali tako, da bomo lahko bolje živeli in preprečili okoljsko katastrofo,« so zapisali založniki. Kržan pritiska na vse prave gumbe, alarmi utripajo in vsi se delamo, da še ni tako hudo. Pred vami je dobro orožje, pravi arzenal. Knjiga.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...