Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mohorjev koledar 2017

Mohorjev koledar 2017

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 1318-5462
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24 x 21,5 cm
560 g
244 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
zgodovina

Založnik o knjigi

Najstarejši slovenski koledar tudi po 165 letih sodoben

Koledar najstarejše slovenske založbe za leto 2017 poleg koledarskih podatkov prinaša še poučne, zgodovinske in portretne prispevke, širi domača in tuja obzorja ter se ozira po naravni in kulturni dediščini naše domovine.

Mohorjev koledar je edinstvena knjižna izdaja Celjske Mohorjeve družbe. Vse od prve številke, takrat še z naslovom Slovenska koleda (1858– 1859), se je koledar razvijal in razširjal ter vstopal v domove povsod, kjer so živeli Slovenci. Celo med prvo svetovno vojno ni umolknil. Tudi po selitvi Mohorjeve iz Celovca na Prevalje in nato v Celje (1927), med drugo svetovno vojno pa začasno v Ljubljano, ni nobeno leto umanjkal. Postal je vez zavednih Slovencev, ki so v njem poleg številnih koledarskih podatkov in informativnih člankov z najrazličnejših področij našli tudi imenik članov, takrat najpomembnejši adresar, ki je predstavljal stalno vez med Slovenci vseh dežel in vseh stanov in vzbujal v njih zavest rodovne skupnosti.

Tudi danes si uredniki prizadevamo ohraniti zgodovinsko pomembnost in sporočilnost Mohorjevega koledarja ter ga hkrati pripravljamo s posluhom za sodobna vprašanja.

Letošnjih petinštirideset prispevkov smo razdelili v deset tematskih sklopov, ki sledijo nepogrešljivemu kalendarijskemu delu. V branje nas popelje razmišljanje predsednika Celjske Mohorjeve družbe Jožeta Planinška ob devetdesetletnici prihoda najstarejše slovenske založbe v knežje mesto. Številni avtorji pa nas nato popeljejo po poteh slovenske kulturne dediščine ter po zemljevidu medčloveških odnosov.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...