Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Od državljanov do gospode

Socialna zgodovina zahodne politične misli od antike do srednjega veka
Ellen Meiksins Wood
Od državljanov do gospode

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-7003-01-7
Naslov izvirnika Citizens to lords
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Nada Grošelj
Spremna beseda Lev Centrih
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
530 g
361 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
filozofija
zgodovina
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Temeljno delo na področju svetovne humanistike. V knjigi, ki jo je mednarodna strokovna javnost označila za prebojno, avtorica snuje svoj inovativni pristop k zgodovini politične teorije. Njena socialna zgodovina se bistveno razlikuje od drugih interpretacij, saj kanonične mislece (v 1. knjigi, ki zajema obdobje od antike do poznega srednjega veka, od Platona in Aristotela do Akvinskega, Averoja in Ockhama) obravnava kot angažirane osebe – njihove ideje prikazuje kot ustvarjalne odzive na družbena razmerja in antagonizme v konkretnem času-prostoru, ne le kot abstrakcijo v političnem diskurzu. (2. knjiga z naslovom )

Knjiga je jezikovno in podatkovno bogato, dinamično čtivo za širše bralstvo zgodovine. Raziskuje, v kakšnih zgodovinskih okoliščinah je sploh prišlo do iznajdbe politične teorije in kako se je razvijala v posamičnih zgodovinskih kontekstih, kajti klasična dela politične teorije so vselej nastajala kot odgovor na konkretne zgodovinske okoliščine. Najustvarjalnejša obdobja politične teorije so bili običajno trenutki, ko so družbenopolitični konflikti izbruhnili posebej močno in daljnosežno. Politični teoretiki nas lahko nagovorijo še čez stoletja. Kot komentatorji človekovega položaja nam lahko povejo nekaj brezčasnega. Toda kot vsi ljudje so tudi oni zgodovinske osebe; dosti izčrpneje bomo razumeli, kaj nam imajo povedati, še več, kako lahko s svojimi besedami osvetlijo naš lastni zgodovinski trenutek, če si bomo približno predstavljali, zakaj in komu so govorili, s kom so razpravljali (izrecno ali po ovinkih), kakšno se jim je zdelo njihovo neposredno okolje in kaj bi bilo po njihovem mnenju treba spremeniti ali ohraniti. Tu ne gre zgolj za življenjepisne podrobnosti niti za zgodovinsko »ozadje«. Če hočemo razumeti, kaj govorijo politični teoretiki, moramo vedeti, na katera vprašanja poskušajo odgovoriti. S temi vprašanji pa se ne soočajo zgolj kot s filozofskimi abstrakcijami, temveč kot s konkretnimi problemi, ki jih ustvarjajo konkretne zgodovinske razmere v kontekstu konkretnih praktičnih dejavnosti in družbenih razmerij.

O avtorici: Ellen Meiksins Wood (1942-2016) je svetovno priznana zgodovinarka in politologinja, bila je zaslužna profesorica kanadske Univerze York v Torontu in Univerze v Berkeleyju, članica Royal Society of Canada, ena vodilnih teoretičark socialne zgodovine.

Recenzija Bukla

Ellen Meiksins Wood (1942– 2016) je pri nas malo znana, v svetu pa priznana zgodovinarka in politologinja ter prepričljiva teoretičarka socialne zgodovine in historičnega materializma. V monografiji Od državljanov do gospode iz leta 2008 (založba Sophia pripravlja za prevod tudi njeno zadnje delo Svoboda in lastnina, ki je izvirno izšlo leta 2012) Woodova skozi polje socialne zgodovine preigra obdobje od antike do srednjega veka, ki ga zameji nekako sredi štirinajstega stoletja, ko se je ta čas idejno izpraznil. Pri tem jasno kaže na evolucijo človekovega bivanja v tem času, ki se je razvijalo od starogrške polis, za katero je Herodot trdil, da je ravno osvoboditev izpod tiranije Grkom omogočila, da so premagali še vedno tiranske Perzijce (»ko so postali svobodni, so postali med vsemi daleč najprvi«), prek veliko bolj imperialno usmerjenega starega Rima (s citiranjem pogledov mnogih filozofov iz tistega časa), ki je s svojim propadom prešel v despotski srednji vek, zrasel iz kmečkega sloja in njihovega razmerja z zemljiškimi posestniki. Delo, ki dokazuje, da je razvoj človekove družbe (lahko) zelo zavit.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...