Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Otroci dni

Koledar človeške zgodovine
Eduardo Galeano
Otroci dni

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-271-3

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
23,5 x 15 cm
448 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Otroci dni: koledar človeške zgodovine je Galeanovo najrazkošnejše in najbolj poetično delo. Radosten koledar svetih in prekletih je knjiga navdiha za vse, ki se bojujejo proti tiraniji, pohlepu in amneziji. Vsak dan prinaša zgodbo, pa naj bo to potovanje, praznik ali tragedija, ki se je prav res zgodila na ta dan, v več vekih in na mnogoterih koncih sveta. Zgodovinska knjiga, domiselno zasnovana kot svojevrsten koledar, je velik humanistični zaklad, ki nam pokaže, kako živeti in kako se spominjati …

Pred bralcem razvijajoča se kot srednjeveška pratika vsaka stran novega Galeanovega dela predstavi razsvetljujočo zgodbo, ki bo navdihnila tisti dan v koledarskem letu. Vsak dan obudi v življenje junake in junakinje, ki so spolzeli z zgodovinskega zemljevida, a nas njihova življenja opominjajo na najtemnejše ure in najslajše zmage.

Med drugim izvrže, kako da je Eratosten že leta 234 pr. n. št. izračunal obseg zemlje in se zmotil le za 90 kilometrov, da je Aristotel pisal o ženski kot o nepopolnem moškem, Tomaž Akvinski pa kot o napaki narave, da je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije homoseksualnost do leta 1990 veljala za duševno bolezen, da je na pogreb Karla Marxa pridrla »množica« enajst ljudi, vključno s pogrebnikom, da je vlada ZDA šele leta 2008 Nelsona Mandelo zbrisala s seznama nevarnih teroristov, da vsaka dva tedna umre en svetovni jezik, da so se Brazilci uprli diktaturi, ki je prepovedovala poljubljanje, da je veliki perzijski vezir Abdul Kasem Ismael knjige zavaroval pred vojno s potujočo knjižnico na hrbtu štiristo kamel, in kako je nepremagljivi tekač Emil Zátopek čez noč iz polkovnika postal pometač.

Recenzija Bukla

Knjiga Otroci dni, domiselno zasnovana kot svojevrsten koledar človeške zgodovine, je najbolj poetično, a značilno angažirano delo Eduarda Galeana, ki ga slovenski bralci že poznajo po Odprtih žilah Latinske Amerike in Narobe: šoli narobe sveta. Vsak dan prinaša zgodbo, pa naj bo to potovanje, praznik ali tragedija, ki se je prav res zgodila na ta dan, v več vekih in na različnih koncih sveta, a je zdrsnila z zgodovinskega zemljevida. Urugvajski novinar in pisatelj med drugim obelodani, kako da je Eratosten že leta 234 pr. n. št. izračunal obseg Zemlje in se zmotil le za 90 kilometrov, da je Aristotel pisal o ženski kot o nepopolnem moškem, Tomaž Akvinski pa kot o napaki narave, da je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije homoseksualnost do leta 1990 veljala za duševno bolezen, da je na pogreb Karla Marxa pridrla »množica« enajstih ljudi, vključno s pogrebnikom, da je vlada ZDA šele leta 2008 Nelsona Mandelo zbrisala s seznama nevarnih teroristov, da vsaka dva tedna umre en svetovni jezik, da so se Brazilci uprli diktaturi, ki je prepovedovala poljubljanje, da je nepremagljivi tekač Emil Zátopek čez noč iz polkovnika postal pometač in da je veliki perzijski vezir Abdul Kasem Ismael knjige zavaroval pred vojno s potujočo knjižnico na hrbtih štiristotih kamel.

Manca Čujež, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...