Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Parniki Jadrana na razglednicah

Mitja Lamut
Parniki Jadrana na razglednicah
43,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba V. B. Z.
Leto izdaje 2013
ISBN 978-953-304-448-4
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Drago Glamuzina

Tehnične lastnosti
trda vezava
26 x 22 cm
1.080 g
288 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Parniki Jadrana pred bralce razgrinja delček zgodovine, ki se je dogajala okoli nas in v naši bližini – na Jadranskem morju. Prikazuje nam vrsto zgodb o usodah ladij, ki so plule ob vzhodni jadranski obali od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne, v času, znanem tudi kot »zlato obdobje potniških ladij«.

Avtor je s pomočjo svoje obsežne zbirke razglednic, ki so v knjigi razporejene kronološko, po letih izgradnje ladij, predelave oziroma njihovega preimenovanja, opisal usodo več kot dvesto jadranskih parnikov, njihovih lastnikov, mornarjev in potnikov, ob tem pa lahko spremljamo tudi zgodovinski razvoj in politične ter gospodarske spremembe na vzhodni obali Jadrana. V tej knjigi so jadranski parniki prvič zbrani, obdelani in predstavljeni na enem mestu. Vsaka stran knjige opisuje po eno ladjo in njeno življenjsko pot od splovitve iz ladjedelnice do njenega konca, najpogosteje potopa ali razreza za staro železo. Pri tem je vsaka ladja predstavljena z izvirno razglednico, včasih tudi z dvema, iz obdobja, v katerem je plula. Ob razglednicah z motivi ladij so tudi podatki o času izgradnje in osnovni tehnični podatki. Nekaj ladjam, ki so plule pod zastavami več različnih ladjarjev ali so imele več imen, oziroma tistim, ki so pustile posebno sled v zgodovini jadranskega parniškega prometa, je avtor posvetil nekoliko več prostora in so opisane na več mestih v tej knjigi.

Poleg razglednic ladij je v knjigi tudi mnogo pomembnih podatkov o ladijskih družbah, ki so v preteklosti delovale v našem prostoru, podana pa je tudi zgodovina potniškega ladjarstva na Jadranu. Avtor je odkril tudi nekatere do sedaj nepoznane lokacije potopljenih ladij, s čimer je dal pomemben prispevek k raziskovanju jadranskih globin.

Recenzija Bukla

Pred bralci (raziskovalci zgodovine in morda zbiralci razglednic) je ljubljanski odvetnik Mitja Lamut (1952) – že drugič (po Potniških ladjah na razglednicah iz leta 2003) – na svojevrsten način razgrnil pomemben delček zgodovine, ki se je dogajala čisto blizu nas. Tokrat je s pomočjo starih razglednic opisal in predstavil več kot dvesto parnikov, ki so pluli po Jadranskem morju v času od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne. Njihove zgodbe so kronološko urejene po letu njihove izgradnje in opremljene z osnovnimi tehničnimi podatki o njihovi nosilnosti, dolžini, širini in hitrosti, ki so jo dosegli, hkrati pa nam pričarajo tudi duh časa, v katerem so plule.V lično oblikovani monografiji so tako na enem mestu prvič zbrane zgodbe in usode več kot dvesto parnikov, njihovih lastnikov, mornarjev in potnikov. Izvirna in strokovno pripravljena monografija.

Renate Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...