Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Poti k razumevanju podobe

Jure Mikuž
Poti k razumevanju podobe
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Studia humanitatis
Zbirka Apes
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6798-43-3
Leto izdaje izvirnika 2014
Urejanje Neda Pagon

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
250 g
192 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
umetnost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gre za zbir spremnih študij k temeljnim prevodom iz umetnostne zgodovine ali bolje antropologije likovnega. Zajema širok spekter študijskih portretov najbolj vplivnih umetnostno zgodovinskih teoretikov (od Leonarda da Vincija prek Panofskega do Gombricha in dalje) in njihov, ponavadi pozni vstop v slovensko teorijo likovnih praks, hkrati pa za študije, ki močno presegajo tradicionalno pojmovanje umetnostne zgodovine, saj širijo svoj razmislek v prostore podob, občinstva, družbene soodvisnosti in povezanosti.

Recenzija Bukla

Pričujoče študije našega znanega umetnostnega zgodovinarja in kritika so bile poprej objavljene kot spremne besede k (prevodnim) izdajam Studie Humanitatis, zdaj pa jih dobivamo še v samostojni knjižni obliki. Vsaka študija po svoje opredeljuje prelome v zgodovini in premišljuje njihove posledice, kakor jih je prikazala ali dojela likovna umetnost, obenem pa interpretira premene v tradiciji epistemološkega polja umetnostne zgodovine. Gre torej za preučevanje družbenega in kulturnega konteksta, v katerem je nastalo neko umetniško delo, a tudi teorije o njem. Enako velja za celoten, seveda vselej tudi specifičen kulturni prostor, v katerega je določeno teoretsko delo vstopilo s prevodom: kdaj, zakaj ravno tedaj, v kakšno strokovno določeno in v koliko teoretsko domišljeno percepcijo in tolmačenje nekega likovnega dela ali ustvarjalnega dejanja nasploh. Pričujoče študije tako niso le spremljevalni pojav posameznega književnega dela ali avtorja, ampak raziskava o mnogoterih vprašanjih, ki jih je domača veda spregledala ali pa samo prevzela po tujih virih. Izvirni sprehodi po umetnostni zgodovini.

Maša Ogrizek, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...