Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prevarana Slovenija

Domoljubje, zapisano z ničlami
Matej Šurc
Prevarana Slovenija
19,95 € 19,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-274-442-7
Leto izdaje izvirnika 2016
Spremna beseda Rok Zavrtanik
Urejanje Rok Zavrtanik
Strokovni pregled Zdenko Čepič, Spomenka Hribar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
484 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
družbene vede > politika
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Razkrita ozadja slovenske osamosvojitve.

Knjiga, posvečena 25. letnici Republike Slovenije. Ozadje osamosvojitve: dogodki v obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992. Večletno delo uglednega slovenskega novinarja Mateja Šurca, soavtorja odmevne uspešnice, knjižne trilogije V imenu države, ki je prejela več mednarodnih nagrad in priznanj.

Knjiga Prevarana Slovenija razkriva ozadja novejše slovenske zgodovine in prinaša vrsto presenetljivih, vse doslej spregledanih ali zamolčanih dejstev.

Poglobljena preiskava več kot deset tisoč (večinoma) tajnih dokumentov, dopolnjena z intervjuji z več kot sto pričevalci, razpira dramatična dogajanja, ki se berejo kot napet vohunski, vojno-politični triler.

Recenzija Bukla

Matej Šurc je skupaj s sodelavcem Blažem Zgago zasnoval raziskovalnonovinarsko trilogijo V imenu države: Odprodaja, Preprodaja, Prikrivanje (2011), enega največjih tovrstnih projektov pri nas. Pet let kasneje je sestavil nekakšno poslednjo knjigo o temnejših plateh slovenske osamosvojitve ter v njej nanizal skrbno dokumentirane zgodbe – nekatere na novo odkrite, druge parcialno objavljene v knjigah različnih avtorjev. Kronologija se bere kot napeta kriminalka, obdobje pa zajema vsega dve leti in pol, od aprila 1990 do decembra 1992, ko so se do operativno-političnih funkcij – prvič in zadnjič v zgodovini – dokopali mladeniči v svojih tridesetih letih, v shizmi dveh sistemov, na ramenih vojne. Glavna nit je nelegalna trgovina z orožjem, za mnoge izvirni greh današnjega stanja, zaradi morebitnih dokazov v tajnih hrvaških arhivih pa tudi vir hrvaškega izsiljevanja Slovenije v medsebojnih sporih. Korak za korakom vidimo, da je bila Slovenija, ki je navzven in navznoter vedno želela dajati vtis miroljubne, konstruktivne in poštene države, izjemno močno vpletena v balkansko vojno zgodbo, v urjenje in oboroževanje ustaških sil, v nekaterih dejanjih pa je mogoče zaslediti tudi slo po domači krvi, še posebej pa globoko ponikanje velikih vsot orožarskega denarja. Trditve so je podprte s številnimi viri in dokazi, nekatere zgodbe, denimo tista o pilotu helikopterja Toniju Mrlaku, pa se nadaljujejo na sodiščih.

Žiga Valetič, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...