Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenski zgodovinski atlas

France M. Dolinar, ... [et al.]
Slovenski zgodovinski atlas
109,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Nova revija
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6580-89-2
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Niko Grafenauer
Urejanje Drago Bajt, Marko Vidic

Tehnične lastnosti
trda vezava
31 x 24,5 cm
1.860 g
243 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
zgodovina

Založnik o knjigi

Slovenci do sedaj še nismo imeli zgodovinskega atlasa, ki bi zajemal celotno slovensko zgodovino, čeprav je eden naših najpomembnejših zemljevidov, znameniti Kozlerjev Zemljovid slovenske dežele in pokrajin, nastal že leta 1853, izšel pa šele leta 1861.

 

Šele Slovenski zgodovinski atlas na več kot 243 kartah, 59 skicah, tlorisih ter tabelah in grafičnih prikazih zajema vsa najpomembnejša obdobja slovenske zgodovine od prazgodovinskih kultur na naših tleh do osamosvojitve Slovenije kot neodvisne države. Razdeljen je naštiri kronološke razdelke (antiko, srednji vek, novi vek ter 19. in 20. stoletje). Antično obdobje predstavlja slovensko ozemlje v kameni, bakreni, bronasti in železni dobi, v času poselitve Keltov in Rimljanov, selitve ljudstev v pozni antiki in v dobi zgodnjega krščanstva. V srednjem veku so bistveni dogodki naselitev Alpskih Slovanov, nastanek Karantanije in Spodnje Panonije, širjenje krščanstva iz Ogleja in Salzburga, nastanek slovenskih dežel, mest, gradov in utrdb z grofi Celjskimi na čelu. Novi vek zaznamujejo protestantizem, kmečki upori, širjenje Habsburžanov, baročna kultura, uveljavljanje slovenskega jezika, nastajanje novih posvetnih in cerkvenih upravnih tvorb v času Marije Terezije, jožefinske reforme in francoska zasedba v času Ilirskih provinc. 19. in 20. stoletje zamejuje obdobje od predmarčne dobe do 1. svetovne vojne, čas prve svetovne vojne, vključitev Slovenije v Jugoslavijo, obdobje 2. svetovne vojne in povojnih sprememb vse do osamosvojitve Slovenije in njene vključitve v Evropsko unijo.

Slovenski zgodovinski atlas je zato kot pionirsko delo slovenskega zgodovinopisja in historične kartografije, ki na svojevrsten način dopolnjuje in nadgrajuje zbirko Slovenska kronika, naša ključna nacionalna izdaja in eden izmed slovenskih državotvornih temeljev, ki nas zgodovinsko, kulturno in identitetno potrjuje v samozavesti.

Kot »družinski kartografski album« pripada vsem Slovencem, saj so v njem zarisane korenine celotnega slovenskega naroda, predvsem pa je namenjen vsem, ki lastno zgodovino doživljajo kot del svoje identitete, hkrati pa jo razumejo tudi kot širšo kulturno in civilizacijsko vrednoto. Prav zato je Slovenski zgodovinski atlas tako atlas tistih, ki spoznavajo našo zgodovino, kakor tudi tistih, ki ustvarjajo našo prihodnost.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...