Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovensko izseljenstvo v luči otroške izkušnje

Slovensko izseljenstvo v luči otroške izkušnje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-844-5
Urejanje Janja Žitnik Serafin

Tehnične lastnosti
mehka vezava
194 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
zgodovina
družbene vede > etnologija in antropologija

O knjigi

Otroštvo v slovenskem izseljenstvu sodi med manj raziskane izseljenske teme. Knjiga ga poskuša osvetliti z zornih kotov različnih znanstvenih disciplin. Izhajajoč iz mnogovrstnosti zgodovinskih in kulturoloških definicij otrok ter kategorij otrok v izseljenstvu, predstavljenih v prvem, uvodnem delu knjige, so avtorje zanimala predvsem tista vprašanja, ki se jih dosedanje študije izrazito površno dotikajo ali pa so v njih sploh v celoti spregledana. Tako so v drugem delu knjige najprej pogledali na otroštvo v izseljenstvu, kot se odraža v slovenski izseljenski književnosti in medmrežnih vsebinah. Tretji del knjige se osredotoča na doslej v veliki meri prezrte vidike otroštva v nekaterih posebnih izseljenskih situacijah. Avtorice v svojih poglavjih namreč raziskujejo intimno doživljajske migrantske izkušnje otrok aleksandrink, prisilno izseljenih otrok in otrok diplomatov. Četrti del knjige obravnava jugoslovansko skrb za otroke v slovenskem izseljenstvu v času med svetovnima vojnama, migracije otrok v jugoslovanskem prostoru ter skrb za otroke slovenskega porekla v Bosni in Hercegovini, njihovo učenje in ohranjanje slovenskega jezika..

Metodološko stičišče različnih disciplinarnih in avtorskih pristopov raziskave je predvsem v poskusu subjektivizacije predmeta obravnave, oprtem tudi na čim različnejša osebna pričevanja.

Recenzija Bukla

Zbornik se v nasprotju z večino raziskav z izseljensko tematiko ukvarja z usodami in pričevanji otrok, bolj nevidnega kot vidnega dela selitvene populacije. To področje obravnava z zornih kotov sociologije, zgodovine in etnologije. Prispevki devetih avtorjev, večinoma sodelavcev Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, so razvrščeni v štiri tematske sklope. Mirjam Milharčič Hladnik v uvodnem prispevku podaja definicije v povezavi z različnimi migracijskimi konteksti. Urednica in Jure Gombač v drugem delu pišeta o pojavljanju otrok v izseljenskem leposlovju oziroma medmrežnih vsebinah. Tretji del, Otroci v specifičnih izseljenskih situacijah, sestavljajo prispevki Daše Koprivec, Urške Selan in Marine Lukšič Kacin. Tudi četrti del z naslovom Otroci v slovenskem izseljenstvu in Jugoslavija so sooblikovali trije avtorji: Marjan Drnovšek, Damir Josipovič in Marjanca Ajša Vižintin.

Iztok Ilich, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...