Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Spopad za prehode proti Jadranu in nastanek "dežele Kras"

Vojaška in politična zgodovina Krasa od 12. do 16. stoletja
Miha Kosi
Spopad za prehode proti Jadranu in nastanek

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Thesaurus memoriae
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-05-0075-9
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
264 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Kras v srednjeveškem pomenu – pokrajina med Furlanijo, Istro in Kranjsko – je imel od 13. stoletja samostojen političen razvoj. Vključuje strateške prelaze na cestah proti jadranskim pristaniščem in Italiji, zato je v poznem srednjem veku doživljal izredno dinamično obdobje. Za najpomembnejša gospostva in pristanišča so se spopadale številne sile severnojadransko-vzhodnoalpskega prostora: oglejski patriarhi, Andeški-Meranski, Spanheimi, Goriški, beneška republika, Habsburžani, Luksemburžani, Celjski, bavarski Wittelsbachi, Walseejci, Ogrska. Politična dinamika in spremljajoče vojaško dogajanje so bili skoraj nepregledni. V 15. stoletju si je cesar Friderik III. uspel podrediti večino Krasa, vojna z beneško republiko (1508–1516) pa je za tri stoletja zarisala zahodne meje in celotno Primorsko dokončno vključila v sklop ostalih habsburških dežel. V 15. stoletju je Kras oblikoval celo značilnosti samostojne dežele – prej geografski pojem je dobil politično vsebino. Kot »dežela v nastajanju« je funkcioniral še večji del 16. stoletja, dokler ni bil vključen v vojvodino Kranjsko.

Knjiga pregledno oriše zapleteno politično/vojaško zgodovino regije in jo umešča v kontekst ostale slovenske in srednjeevropske zgodovine.

Recenzija Bukla

Razprava zgodovinarja Miha Kosija o vojaški in politični zgodovini Krasa od 12. do 16. stoletja dopolnjuje in hkrati nadgrajuje dosedanje vedenje o dogajanju na tem kosu slovenskega sveta med Srednjo Evropo in Jadranom. Občasno srečevanje z različnimi viri o trenjih in spopadih za nadzor nad tamkajšnjimi strateškimi prometnimi prehodi in trgovskimi potmi je avtorju ponudilo slikovito primerjavo, da lahko za Kras v sklopu slovenskega ozemlja, za katero velja, da je »na prepihu«, rečemo, da je »na burji«. Kras je ob koncu srednjega veka obsegal več ozemlja, kot planota v zaledju Tržaškega zaliva, vendar je bil kljub temu, še ugotavlja Kosi, v dosedanjem slovenskem zgodovinopisju – z daljnosežno pomembno »beneško vojno« (1508–1516) vred – prezrt oziroma še ni dobil primerne znanstvene obravnave. Tako kot tudi ne vprašanje o političnem značaju Krasa, ki je konec 15. in v delu 16. stoletja deloval kot samostojna dežela. Miha Kosi v knjigi ponuja svoj s številnimi doslej večinoma neupoštevanimi dokumenti utemeljen pogled na ta, za slovensko zgodovino zelo pomembna tematska sklopa.

Iztok Ilich, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...