Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Spopad za prehode proti Jadranu in nastanek "dežele Kras"

Vojaška in politična zgodovina Krasa od 12. do 16. stoletja
Miha Kosi
Spopad za prehode proti Jadranu in nastanek
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-5 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Thesaurus memoriae
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-05-0075-9
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
264 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Kras v srednjeveškem pomenu – pokrajina med Furlanijo, Istro in Kranjsko – je imel od 13. stoletja samostojen političen razvoj. Vključuje strateške prelaze na cestah proti jadranskim pristaniščem in Italiji, zato je v poznem srednjem veku doživljal izredno dinamično obdobje. Za najpomembnejša gospostva in pristanišča so se spopadale številne sile severnojadransko-vzhodnoalpskega prostora: oglejski patriarhi, Andeški-Meranski, Spanheimi, Goriški, beneška republika, Habsburžani, Luksemburžani, Celjski, bavarski Wittelsbachi, Walseejci, Ogrska. Politična dinamika in spremljajoče vojaško dogajanje so bili skoraj nepregledni. V 15. stoletju si je cesar Friderik III. uspel podrediti večino Krasa, vojna z beneško republiko (1508–1516) pa je za tri stoletja zarisala zahodne meje in celotno Primorsko dokončno vključila v sklop ostalih habsburških dežel. V 15. stoletju je Kras oblikoval celo značilnosti samostojne dežele – prej geografski pojem je dobil politično vsebino. Kot »dežela v nastajanju« je funkcioniral še večji del 16. stoletja, dokler ni bil vključen v vojvodino Kranjsko.

Knjiga pregledno oriše zapleteno politično/vojaško zgodovino regije in jo umešča v kontekst ostale slovenske in srednjeevropske zgodovine.

Recenzija Bukla

Razprava zgodovinarja Miha Kosija o vojaški in politični zgodovini Krasa od 12. do 16. stoletja dopolnjuje in hkrati nadgrajuje dosedanje vedenje o dogajanju na tem kosu slovenskega sveta med Srednjo Evropo in Jadranom. Občasno srečevanje z različnimi viri o trenjih in spopadih za nadzor nad tamkajšnjimi strateškimi prometnimi prehodi in trgovskimi potmi je avtorju ponudilo slikovito primerjavo, da lahko za Kras v sklopu slovenskega ozemlja, za katero velja, da je »na prepihu«, rečemo, da je »na burji«. Kras je ob koncu srednjega veka obsegal več ozemlja, kot planota v zaledju Tržaškega zaliva, vendar je bil kljub temu, še ugotavlja Kosi, v dosedanjem slovenskem zgodovinopisju – z daljnosežno pomembno »beneško vojno« (1508–1516) vred – prezrt oziroma še ni dobil primerne znanstvene obravnave. Tako kot tudi ne vprašanje o političnem značaju Krasa, ki je konec 15. in v delu 16. stoletja deloval kot samostojna dežela. Miha Kosi v knjigi ponuja svoj s številnimi doslej večinoma neupoštevanimi dokumenti utemeljen pogled na ta, za slovensko zgodovino zelo pomembna tematska sklopa.

Iztok Ilich, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...