Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Usoda in značaj

Spisi, proza, fragmenti
Walter Benjamin
Usoda in značaj

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-243-7
Prevod Peter Gorenšek, ... [et al.]
Urejanje Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17 cm
700 g
347 strani
Tip knjige
fragmenti
Kategorije
leposlovje > kratka proza
filozofija
zgodovina
leposlovje > fragmenti

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pričujoči izbor iz raznolikega in vplivnega opusa nemškega misleca Walterja Benjamina razgrinja raznolikost Benjaminovega pisanja in prvič v slovenščini prinaša številna ključna besedila.

Knjiga je razdeljena na tri dele. Prvi del podaja številne doslej neprevedene ali zgolj revijalno objavljene temeljne teoretske spise iz različnih obdobij Benjaminovega ustvarjanja. Drugi del združuje dve daljši literarni besedili – »Moskovski dnevnik« in »Berlinsko otroštvo okrog devetnajststo«. Zaključni razdelek s fragmenti nas v morda najbolj čisti obliki sooči z jedrom Benjaminovega ustvarjanja, z njemu lastnim soočanjem z materialom sveta.

Izbor izrazito nagovarja širše bralstvo, saj združuje besedila, s katerimi nas Walter Benjamin, ki je sicer pogosto obravnavan kot precej hermetičen avtor, mehko vpelje v lastni opus in metodo. Naj gre za portrete Moskve ali Berlina, teoretsko obravnavo Miki Miške ali Charlesa Chaplina – Benjaminova misel s silno vizionarsko prodornostjo ne nagovarja zgolj dilem polpreteklosti, marveč predvsem naš čas.

Recenzija Bukla

Benjamina (1892– 1940), nemškega judovskega filozofa, ki je vpliven še skoraj osem desetletij po svoji smrti, v slovenščini že poznamo po nekaj knjigah, kot so njegovi Izbrani spisi, Hašiš in Enosmerna ulica, ki je pri Študentski založbi izšla leta 2002. Usoda in značaj prinaša raznovrsten pregled Benjaminovih besedil in ustvarjanja, od spisov (Dialog o današnji religioznosti, O programu prihajajoče filozofije itn.) prek dveh njegovih avtobiografskih proznih segmentov, ki sta najbolj obsežna dela knjige (spomini na mladost v Berlinu, seveda pisani za nazaj, s položaja misleca, in Moskovskega dnevnika, o mestu, ki ga je obiskal pozimi 1926– 1927). Zadnji del predstavljajo Benjaminovi fragmenti, kratke, včasih tudi samo enostranske zabeležke o posameznih temah, med katerimi pa seveda izstopajo tudi daljnosežne ideje, denimo kratki esej Kapitalizem kot religija, s katerim je že pred desetletji napovedal današnje stanje neoliberalističnega duha, ki razen obstoječega načina delovanja družbe ne vidi nobene druge možnosti. Globok vpogled v idejni svet Benjaminove misli.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...