Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zaton posameznika

Zaton posameznika
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Apokalipsa
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6894-98-2
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Primož Repar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
210 g
189 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
zgodovina
družbene vede
filozofija

Povej naprej

Recenzija Bukla

Delo slovenskega avtorja Dejana Aubrehta prinaša komentar ključne Kierkegaardove kategorije posamičnika in z njo povezanih tem. Knjiga je razdeljena na šest poglavij. V prvem se dotakne Nietzschejevega videnja nihilizma, »tega najgrozljivejšega od gostov«, in problematike definicije, kaj nihilizem sploh je. V poglavju Posamični primer se dotakne vprašanja, ali je sploh mogoče misliti singularnost »posamičnega primera« kot kategorijo, ne da bi iz nje napravili »univerzalno shemo« posamičnosti, oziroma ali ni po drugi strani singularnost brez univerzalnega le prazna lupina. Sledi razdelek H kategoriji posamičnika, kjer poudari, da ne gre samo za posamičnika Kierkegaarda, ampak za posamičnika kot kategorijo, gre v nekem smislu za vse nas. V poglavju Smisel se posveti primeru romunsko-francoskega filozofa Ciorana, pri nas ne ravno splošno znanega filozofa.
V poglavju Množična psihologija: čredni nagon in posameznik primerja Kierkegaarda in njegov spis Z vidika mojega pisateljstva, v katerem smo v slovenskem prevodu tega spisa v Dopolnilu priče svojevrstnemu »manifestu posamičnika«, ki ga je Kierkegaard napisal predvsem kot protest »proti množici«, ter Freudovi Množični psihologiji in analizi jaza. Zadnje poglavje z naslovom Kierkegaardov manifest posamičnika pokaže, »kako Kierkegaard kategorijo posamičnika razume kot neko preobrazbo sebstva, kot zaobrat v 'notranjost', kot vnovično rojstvo, kot rojstvo subjektivnosti, kot resnico, ki se je subjekt lahko zave samo v svoji subjektivnosti«. Gre za delo, primerno za zahtevnejše bralce, ki jih zanima tematika posamez­nika in z njim povezana filozofska problematika.

Sabina Burkeljca, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...