Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina Afrike

J. D. Fage
Zgodovina Afrike
49,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-591-4
Naslov izvirnika A History of Africa
Prevod Ana Barič Moder, Katja Zakrajšek
Soavtor William Tordoff
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
16,5 x 24 cm
1.320 g
672 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Založnik o knjigi

Pri umestitvi afriških študij v institucionalni okvir je delo Johna Donnellyja Fagea (1921–2002) ključnega pomena tako v Evropi kot v Veliki Britaniji, kjer je bil prvi profesor afriških študij, in sicer na Univerzi v Birminghamu (1963–84), in ustanovni vodja univerzitetnega centra za zahodne afriške študije. Izdal je več pomembnih znanstvenih del, med drugim Introduction of the History of West Africa (Cambridge University Press 1955, tri izdaje), A History of West Africa: An Introductory survey (Cambridge U.P. 1969). Njegova knjiga An Atlas of African History (London: Edward Arnold 1958) je mednarodno sprejeto referenčno delo (druga izdaja 1978).
Njegovo temeljno delo je Zgodovina Afrike (A History of Africa). Zgodovino kontinenta zajema od neolitika do poznega dvajsetega stoletja, analizira zgodovinske procese na celini, interakcije med Afriko in drugimi celinami ter ponuja osnovo za razumevanje današnjega dogajanja. Zadnja (četrta) izdaja iz leta 2002 (prejšnje izdaje: 1978, 1988, 1995), ki je zdaj prevedena v slovenščino, vsebuje še obdobje do leta 2000. Dopolnil jo je William Tordoff, častno upokojeni profesor vladnega oddelka Univerze v Manchestru in avtor knjige Vlada in politika v Afriki (Macmillan, 1997).
Zgodovina Afrike zapolnjuje tako rekoč popolno praznino na tem področju zgodovinopisja pri nas; edina dostopna monografija o zgodovini Afrike je namreč izšla leta 1977 in obravnava samo čas do dekolonizacije.

Recenzija Bukla

Napisati zgodovino take celine, kot je Afrika, je zahtevno in kompleksno delo, a tudi njeno branje ni kar tako, saj gre za ogromno ozemlje z zelo raznovrstnimi kulturami, njihovim zgodovinskim razvojem in organiziranostjo. Sam sem pri tem, ko sem skušal dobiti vpogled v to obsežno delo (prvič je izšlo leta 1978, v njem je zgodovinar J. D. Fage zajel zgodovino od neolitika pa do poznega dvajsetega stoletja, pričujočo četrto izdajo pa je do leta 2000 dopolnil William Tordoff), knjige lotil od zadaj, torej pri dvajsetem stoletju, ko so si evropske kolonialne sile razdelile celotno Afriko, saj je dejansko vsak delček Afrike pripadel kateri od njih. To je v praksi pomenilo, da so si Francija, Britanija in Portugalska v Afriki lastile ozemlja, ki so bila tudi po dvajsetkrat večja od njih (najhujši je bil primer belgijskega kralja Leopolda II., ki je nekaj časa sam upravljal z ozemljem, velikim 1,6 milijona kilometrov, torej velikosti 80 Slovenij, ki je postalo znano kot Svobodna država Kongo). Ko se potem prek ekspanzije evropske politične moči v 19. stoletju vračate v zahodno Afriko v času trgovanja s sužnji ter nazaj v čas vzpona islama in arabskega imperija v severni Afriki ter ekspanzijo islama v zahodni Afriki, pa spet nazaj do samega razvoja posameznih držav in trgovanja v Sudanu in Gvineji ter bantujski Afriki, na koncu (torej na začetku) pa vse do Afrike v povezavi s starimi civilizacijami Bližnjega vzhoda in Sredozemlja ter samimi izvori afriške družbe, se pred vami končno sestavi mozaik celine, ki jo lahko potem bolje razumete v njeni sedanjosti. Sintetično in širokopotezno delo.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...