Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina Evrope

Norman Davies
Zgodovina Evrope
89,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-747-5
Naslov izvirnika Europe
Prevod Andrej E. Skubic

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
1376 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina

Založnik o knjigi

Zgodovina Evrope je edinstveno tovrstno delo, v katerem en sam zgodovinar v samo eni knjigi obravnava celotno zgodovino celotne Evrope.
Če glede na obseg knjige upoštevamo še to, da prinaša opise najrazličnejših tem, ki sestavljajo celovitost duhovnega in civilizacijskega razvoja človeštva na tem koščku sveta, je jasno, da imamo pred seboj pregledno delo, ki se vseh neštevilnih dogodkov iz evropske kronologije lahko kvečjemu dotakne. Dragoceno je zato, ker jih vključuje v kontekst, jim dodaja mesto v zgodovini in jim podeljuje ›smisel‹.
Norman Davies ima izreden dar pripovedovanja, kar je za zgodovinarja kajpak velika prednost. Pri njem niti podatkovni odlomki knjige niso zgolj dolgočasno drdranje imen in letnic, temveč jih zna umestiti v ustrezen prostor in čas. Še bolj to velja za tiste dele knjige, v katerih bralcem ponuja svoja premišljevanja, nekakšne komentarje obravnavanega zgodovinskega dogajanja ali razvoja. S svojo veliko eruditsko močjo tako pred našimi očmi tke osupljive a povsem razvidne primerjave, analogije in povzetke. Nenehno se pri njem namreč izmenjujeta navajanje stvarnih zgodovinskih dejstev in razmisleki o njih – seveda na veliko navdušenje bralcev.
V knjigo nas uvede obširen pregled historične metodologije in dosedanjih poskusov popisa evropske zgodovine. Sledi 12 poglavij, v katerih potujemo skozi znana zgodovinska obdobja – od prazgodovine do vzpostavitve novih družbenopolitičnih razmerij po koncu hladne vojne in razpadu blokovske delitve. Vsako poglavje se končuje z nekakšno ›reportažno‹ pripovedjo o dogodku, ki je bil ključen ob prehodu med obravnavanimi obdobji (izbruh ognjenika, ki je pokončal minojsko kulturo na Kreti; snovanje načrtov za zidavo Konstantinopla; nastajanje Moskve; ganljivo Napoleonovo slovo od imperialne garde po porazih v koalicijskih vojnah; utrinki z dolgotrajnega sojenja nacistom v povojnem Nürnbergu). Tudi te zgodbe, kot sicer celotno knjigo, spremljajo nazorni zgodovinski zemljevidi, ki še dodatno ›v sliki‹ osvetlijo vsebino.
Zgodovina Evrope je obogatena s približno 300 dodatnimi okvirčki, v katerih se avtor podrobneje posveča mnogim konkretnim temam, ki jih v siceršnjem besedilu lahko le bežno omenja. S svojo poglobljenostjo, raznovrstnostjo in predvsem živostjo pa so za bralce nepogrešljivi kamenčki, s katerimi si sestavlja podobo o preteklosti evropske celine in njenih prebivalcev.
Nemara najpomembnejša novost, ki jo s svojim delom vnaša Norman Davies, pa je ta, da so v njegovi Zgodovini zares zaobjeti vsi evropski narodi, vse nacije, vsa ljudstva in neštete ›manjšine‹. Slovanski narodi nastopajo v tej knjigi kot eden od konstitutivnih temeljev moderne Evrope; meje obravnavane materije so na vzhodu potisnjene daleč na pobočja Urala; islam je predstavljen kot nepogrešljiv kvas, ob katerem vzhaja današnji profil Evropejcev; širni in daljni svet ›tam zunaj‹ pa je nujno zrcalo, v katerem se ogledujemo.
Knjigo dopolnjujejo reprodukcije umetniških slik, ki prikazujejo določene teme, dogodke ali osebnosti v zgodovini; slike so zbrane v dveh barvnih prilogah. Po obsežnih opombah tako glavnega besedila knjige kakor tudi tematskih vložkov sledi še zajetna priloga z zemljevidi in preglednicami, nekakšen grafični povzetek zgodovine Evrope. Taka knjiga kajpak ne more brez izčrpnega stvarnega in imenskega kazala.
Pred nami je torej knjiga o zgodovini, ki pa je izrazito moderna. S svojo širino in neizprosno multikulturno univerzalnostjo je namreč pravi odgovor za mnoge izzive našega časa.

Recenzija Bukla

Angleškemu zgodovinarju Normanu Daviesu (1939) je pričujoče delo izšlo leta 1996, v njem pa obravnava zgodovino območja, ki ga imajo še danes nekateri geografi za »podcelino Evrazije« za »rt stare celine« ali pa za »zahodni privesek Azije«. Po zgodovinopisnem uvodu, v katerem Davies nameni kar nekaj (samo)kritike sodobnemu preučevanju evropske zgodovine, ki je prevečkrat zelo ozko ali pa centralistično usmerjena (v ospredju je seveda Zahodna Evropa ali pa celo samo Velika Britanija in Francija), avtor v dvanajstih poglavjih pregleda ključne evropske zgodovinske postavke. Pri tem pa ne gre za suho zgodovinsko lekcijo, saj se je Davies, kot pravi sam, odpovedal uporabi znanstvenega aparata, ampak za živopisno obdelavo najpomembnejših dogodkov naše preteklosti, ki jih avtor pogosto začini z navedki iz umetnosti in literature (zaradi česar je več kot upravičen izbor Andreja E. Skubica za prevajalca, ki knjigama še dodatno vtisne pripovedovalski ton). Po poglavju o prazgodovini Evrope se Davies v drugem in tretjem poglavju (Stara Grčija in Stari Rim) s potrebnim dvomom posveti vsestranskim presežkom antike, v četrtem poglavju (Rojstvo Evrope) oriše poltisočletno obdobje od leta 330– 800, ki so ga spremljale mnoge selitve in preseljevanja, v petem poglavju zgrabi in obdela srednji vek (750– 1270), ki so mu bili simboli vitez v oklepu, tlačani na zemlji in menihi v samostanu, v šestem poglavju (Krščanski svet v krizi) pa pozni srednji vek sklene z »rojstvom« moderne Rusije in odkritjem Amerike. V središču sedmega poglavja sta renesansa in reformacija (1450– 1670), v osrčju osmega, s katerim se sklepa prva knjiga, pa razsvetljenstvo in absolutizem (1650– 1789). Skozi obe knjigi se pretaka tudi več kot 300 dodatkov, ki tako ali drugače (osebe, geografski pojmi, izumi, poklici itn.) osvetljujejo posamezne zgodovinske iztočnice. Deveto poglavje se začne s francosko revolucijo, deseto poglavje (Gonilna sila sveta, 1815– 1914) opiše stoletje, ko je Evropa prekipela od moči na vseh področjih, kar je pripeljalo do dveh svetovnih vojn (Evropa v zatonu, 1914– 1945), ki je najobsežnejše poglavje te zgodovine. Delo se sklene z razpadanjem in združevanjem evropskih držav okoli leta 1990. Zadnjih 300 strani te monumentalne izdaje sestavljajo raznorazne opombe, preglednice, zemljevidi in kazala, kar komplet dveh knjig postavlja za enega največjih letošnjih knjižnih projektov.

Samo Rugelj, Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...