Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina umetnosti starega veka

Johann Joachim Winckelmann
Zgodovina umetnosti starega veka
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-754-3
Naslov izvirnika Geschichte der Kunst des Altertums
Prevod Martina Soldo
Spremna beseda Martina Soldo, Katarina Šmid
Urejanje Neža Vilhelm

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
720 g
320 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
umetnost

Založnik o knjigi

Winckelmannova mojstrovina Zgodovina umetnosti starega veka je bila objavljena leta 1764. Kritiki so delo kmalu prepoznali kot veličasten prispevek k evropski literaturi in temeljno delo za nadaljnji razvoj umetnostne zgodovine in klasične arheologije. Za najpomembnejši prispevek velja temeljit in luciden kronološki pristop, ki je vključeval tudi razvoj sloga. Avtor v delu obravnava tudi umetnost egiptovske civilizacije in Etruščanov ter sumarično še umetnostno ustvarjanje Perzijcev in Feničanov. Prav v tem delu se je prvič pojavila definicija umetnostnega ustvarjanja civilizacij kot živ organizem, ki raste, zori in propade.
Vključene so tudi številne pripovedi o nastajanju in ustvarjanju umetnosti in umetnin.

Recenzija Bukla

Joachim (1717– 1768), nemški umetnostni zgodovinar, je najbolj znan po pričujoči knjigi, ki je izšla leta 1764 in je bila kmalu prepoznana in priznana kot zelo pomembno delo evropske literature. Joachim je z njim v širokem zamahu predstavil obsežen pregled antične umetnosti, ki je vključeval tudi Egipčane in Etruščane. Delo je pisano zgoščeno, avtor pa pri svoji razlagi izhaja iz mitološkega in/ali zgodovinskega ozadja, oziroma se sklicuje na dogodke iz časa, v katerem je živel, slog pisanja pa teži k učeni govorici, s katero skuša čim bolj opredeliti pojme antične lepote. Monografija je po uvodnem delu, kjer avtor preučuje umetnost glede na njeno bistvo, v osrednjem delu sistematično razdeljena na geografske podenote, torej poglavja o umetnosti pri Egipčanih, Feničanih in Perzijcih, poglavje o umetnosti pri Etruščanih in sosednjih ljudstvih, potem najobsežnejše poglavje o umetnosti pri Grkih, prvi del knjige pa se sklene s poglavjem o umetnosti pri Rimljanih. V nadaljevanju knjige se Joachim posveti še zgodovini umetnosti z vidika zunanjih, torej družbenih, zgodovinskih in splošnih intelektualnih razmer pri Grkih v posameznih časovnih obdobjih. Umetnostno-zgodovinska klasika.

Samo Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...