Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

2021: Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB ’21)

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Bukla 162, 15. 9. 2021

2021: Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB ’21)

2021: Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB ’21) in kampanja Beremo skupaj spodbujata medgeneracijsko branje.

Raziskave potrjujejo, da je družinsko branje »zibelka« bodoče bralne pismenosti posameznikov, pa vendar se zdi, da je treba vedno znova opozarjati na pomen medgeneracijskega branja in branja sploh. Morda je dobro, da se spomnimo korenin: nekdaj se je pogosto glasno pripovedovalo, bralo in poslušalo v skupinah (ob različnih kmečkih opravilih, v meščanskih salonih, pravljice za lahko noč otrokom …).

Dober primer ljubezni do branja, ki prehaja iz roda v rod, je tudi Bralna značka, ki letos praz­nuje 60 let. »Dvignila se je beroča vojska izpod Pece in Uršlje gore« (kot je vzkliknil Tone Seliškar) in se v šestih desetletjih razprostrla po vsem slovenskem prostoru v pravo medgeneracijsko bralstvo: tu smo stari starši, starši in sodobni mladi, ki beremo.

V letošnjem NMSB ’21 (8. september, mednarodni dan pismenosti – 10. oktober, zadnji dan Tedna otroka®) ob podpori kampanje Beremo skupaj posebej spodbujamo prav branje v različnih skupinah, branje različno starih bralcev ter si prizadevamo, da bi brali vsi, tako posamezniki kot družba v celoti. Vabimo izobraževalne in kulturne ustanove, naj v svojih okoljih organizirajo različne oblike medgeneracijskega branja, takšne, kot si jih najbolj želijo in se jim zdijo najbolj potrebne … Naj se dogajajo različni projekti in programi medgeneracijskega branja! Izvajajo naj se po željah in zanimanjih bralcev glede na zmožnosti organizatorjev ter gradijo na izkušnjah in primerih dobre prakse, ki jih ni malo. Tako bodo v vrtcih spodbujali družinsko branje z različnimi oblikami predšolske bralne značke in bralnimi nahrbtniki, v šolah bralno značko s svežimi (tudi medgeneracijskimi) spodbudami za to šolsko leto, v knjiž­nicah pa medgeneracijske oblike branja za različno stare mlade in odrasle (tudi starejše) bralce ...

Naj vas letos še posebej povabimo k projektu »Medgeneracijsko branje mladinskih knjig«, ki bo pri Društvu Bralna značka Slovenije – ZPMS v sodelovanju z JAKRS in založbami v novem šolskem letu potekal že osmič. V času pandemije, ko so tudi skupine MG branja morale prilagoditi svoje delo, so v bralnih skupinah spretno poiskali sveže poti drug do drugega. Bralci se o prebranem »pogovarjajo« po e-pošti, si pišejo klasična pisma; na daljavo uspešno sodelujejo osnovnošolci iz različnih triletij; mladim se doma ob računalnikih pogosto pridružijo starši, ponekod cele družine; srečanja potekajo med bralci z različnih šol; v OŠ s prilagojenim programom vključujejo vse učenke in učence, vzgojiteljice in vzgojitelje, upokojene učiteljice, starše …

Projekt tako tudi pri izvedbi na daljavo uspešno spodbuja družinsko, medgeneracijsko branje in povezuje bralce v različnih (oddaljenih) okoljih. Potrjuje pomen družinskega in medgeneracijskega branja, priča o zadovoljstvu udeležencev, prijetnem počutju … Skupno branje namreč poglablja razumevanje literature mladim in odraslim bralcem, bogati medosebne odnose, pomaga pri spoznavanju in strpnosti. Skupno branje nas povezuje, humanizira in utrjuje človeško skupnost.

Več informacij o projektu MG branje:
mag. Tilka Jamnik
(tilka.jamnik@bralnaznacka.si)

• NMSB ’21 smo zasnovali: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije ter mestne knjižnice v Ljubljani, Mariboru in Kranju.
• Partnerji akcije: Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Andragoški center Slovenije, Javna agencija za knjigo RS in Zavod RS za šolstvo. Aktivno se vključujejo še Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za obrambo, Narodna in univerzitetna knjižnica, Tedni vseživljenjskega učenja, Mreža za družinsko pismenost ter Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov.
• Medijski podporniki: Delo, Večer, Primorski dnevnik, Gorenjski glas, Bukla, Ciciban, Cicido, Pogled, Pil ter RTV.
• Sponzorji projekta: Hofer, Krka, Slovenske železnice ter Europlakat.
• Plakat letošnjega NMSB ’21: ilustracija Tanje Komadina.
• Vabimo vse prireditelje – posameznike, ustanove, zavode in druge organizatorje, da v dogodkovnik https://nmsb.pismen.si/dogodki/ vpišete svoje z branjem povezane dogodke (tudi virtualne!).


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...