Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Intervjuji Bukla plus

3 vprašanja: Karmen Petric

Sanja Podržaj, foto: Borut Krajnc, Bukla 180-181, 20. 6. 2024

3 vprašanja: Karmen Petric

Karmen Petric je mlada avtorica, ki se predstavlja s svojim romanesknim prvencem, sodobnim doktor romanom Prste stran. Gre tudi za prvi naslov, ki je izšel v novi zbirki Cankarjeve založbe ­Razmerja. Kot namiguje že ime, bo ta prinašala žanr, ki se za razliko od kriminalk in fantazijske literature med domačimi avtorji še ni zares razcvetel – to so ljubezenski romani, ki bodo segali tako onkraj žanr­skih okvirov kot tudi globlje, v podžanre. Pisateljica, po poklicu delovna terapevtka, je že dalj časa vpeta v svet literature kot strastna bralka (na Instagramu svoja bralna priporočila deli pod psevdonimom @aconita umbra), kratko prozo pa je objavljala v različnih publikacijah.


Karmen Petric
Prste stran
Cankarjeva založba, zbirka Razmerja, 2024, m. v., 234 str., 22,98 €

 

 

 

 


Bukla: Roman je nastal na delavnicah pisanja ljubezenskega romana, ki jih je organizirala Cankarjeva založba. Je bila ideja prisotna že prej? Kdaj ste vedeli, da si želite napisati ljubezenski roman?

Petric: Ja, ljubezen je bila in še vedno je pogost motiv mojega pisanja, pa vendar nisem do razpisa pisala prav ljubezenskega romana. So pa obstajali zametki. Za pisanje doktor romana sem se odločila kasneje, malo pred prijavo, ker sem slišala urednika, da mu je pomembno, da pisec v prvencu piše o temi, ki mu je dobro znana. Ker sem domača v zdravstvu, je bila to spontana odločitev. Kasneje sem prebrala še oglas, kako Cankarjeva založba išče prav doktor roman, s pripisom – kot v ženitnem oglasu – samo resni! Odločitev je bila jasna.

Bukla: V zgodbi se med dermatologom in delovno terapevtko po spletu (nesrečnih) naključij začnejo razvijati čustva. Kje ste črpali navdih?

Petric: Roman je fikcija in hkrati poskus rehabilitacije podžanra. To, da si s protagonistko deliva enak poklic, mi je pomagalo približati bralcu bolj realističen lik. Preostali navdih sem črpala iz klišejev, ki so v preteklosti oblikovali doktor romane. Nekatere sem preobrnila, od drugih sem se poskušala odmakniti. Izogibala sem se predvsem tistim, ki so po mojem mnenju pripeljali zvrst do trivialnosti.

Bukla: Prste stran ni samo navaden ljubezenski doktor roman, temveč sodoben doktor roman. Kaj je razlika med njima? 

Petric: Doktor romani so bili označeni kot cenena, trivialna, plehka literatura, če povzamem eno izmed definicij s spleta. Slog pisanja je bil večinoma slab, kopičili so pridevnike in še bi lahko naštevala. Junakinje, običajno medicinske sestre, so v njih morale dokazati svojo moralno vrednost kot negovalke. S tem so se potrjevale kot dobre matere in ne kot zahtevne ljubimke. Predvsem pa so se dokazale kot ženske, primerne za poroko. Moja vizija za sodobni doktor roman pa temelji na želji, sestavljeni iz treh komponent: prva je berljiva pisava; druga je feministična nota ter destigmatizacija ženskega užitka in tretja povezava z aktualno problematiko, ki se je, čeprav gre za ljubezenski roman, mora dobra zgodba vsaj dotakniti.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...