Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Trinajsti mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom

Špela Habulin, Bukla 171–172, 19. 4. 2023

Trinajsti mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom

Ljubezen, veselje, žalost, jeza – vse to je v meni!

Miš založba letos že trinajsto leto zapored organizira mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki ga med marcem in majem pripravlja skupaj z osmimi knjižnicami po Sloveniji, letos pod sloganom Ljubezen, veselje, žalost, jeza – vse to je v meni! Osrednja tema letošnjega festivala so namreč čustva v otroški in mladinski literaturi.

Festival so odprli 21. marca 2023 s tradicionalnim strokovnim srečanjem v Knjižnici Domžale, ki je tudi letos potekalo hibridno – dobršen del poslušalk in poslušalcev je srečanje spremljalo virtualno. V fokusu letošnjega srečanja so bila čustva – kako jih v knjigah prepoznati, z njihovo pomočjo motivirati za branje, kako razvijati čustveno pismenost, kako knjižna ilustracija poudari različna čustvena stanja knjižnih junakov, osvetlili pa so tudi ustvarjalni in uredniški vidik pisanja o čustvih. Ob vsem tem so seveda nanizali kup knjig, ki jih je na to temo vredno brati. Na srečanju, ki ga je moderiral Ambrož Kvartič, so predavali mag. Tilka Jamnik, dr. Barbara Kreš, dr. Sabina Fras Popović in Damijan Stepančič, Tina Bilban pa je na okrogli mizi z naslovom Odpreti knjigo, pogledati vase gostila mladinske pisateljice Nino Mav Hrovat, Matejo Gomboc in Mašo Ogrizek.

Letošnji festivalski gostji iz tujine sta kar dve – avstralska pisateljica Bren MacDibble in danska pisateljica Mette Vedsø. Bren MacDibble, avtorica romana Jaz, čebela (prev. Neža Božič, Miš založba, 2023), se je 4. aprila 2023 na online srečanju z učenci osnovnih šol z Boštjanom Gorencem pogovarjala o omenjenem romanu in tematikah, ki jih odpira – predvsem o svetu brez čebel. Dogodek je potekal v soorganizaciji z Mariborsko knjižnico.

V maju v Slovenijo prihaja Mette Vedsø, danska avtorica mladinskega romana 130 utripov na minuto (prev. Darko Čuden, Miš založba, 2022), ki obravnava pomembno in perečo temo sodobnega časa – tesnobo med mladimi. Na štiridnevnem obisku bo avtorica obiskala učence osnovnih in srednjih šol po Sloveniji, gostovala pa bo tudi na ljubljanski Vodnikovi domačiji. 

Kot pretekla leta na festivalu tudi letos poteka ustvarjalni natečaj za osnovno- in srednješolce – mladi pripravljajo literarne, likovne in video prispevke, ki jih bo ob zaključku natečaja (rok za oddajo je 9. maj) pregledala komisija v sestavi Tilke Jamnik, Ivana Mitrevskega, Stanke Zanoškar in Špele Habulin, nagrajence pa bodo razglasili konec maja na zaključni prireditvi v Domžalah.

Letošnja festivalska knjiga je slikanica Aksinje Kermauner O miški, ki je oklofutala medveda, ki prav tako tematizira čustva, osrednjo temo letošnjih Bralnic pod slamnikom. Avtorica se namreč na zabaven način loti jeze, ki preplavi miško. Knjigo so prejele vrtčevske skupine, ki sodelujejo v projektu Pravljični palček.

Bralnice pod slamnikom bodo v nekaj več kot dveh mesecih obiskale številne šole, vrtce in knjižnice po Sloveniji, mladi se bodo lahko družili z avtorji in avtoricami mladinske literature ter prek knjig razmišljali o čustvih, ki nas prav v obdobju odraščanja ponesejo na pravi vrtiljak. S knjigo je lahko vse lažje!

Festival bo letos še posebej slavnosten, saj Miš založba v tem letu praznuje 20 let obstoja.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...