Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Brez samohodk na pravljični sprehod po Ljubljani

Erika Žitko, Bukla 164, 9. 2. 2022

Brez samohodk na pravljični sprehod po Ljubljani

Kateri hiši v Ljubljani se reče vila Čira-Čara? Koliko pravljičnih zverinic čepi na Zmajskem mostu? Kje je skrivni izhod iz atrija Trubarjevega antikvariata?
Avtorica nove slikanice Pravljični sprehod po Ljubljani, Ida Mlakar Črnič, pravi: »Ne potrebujete samohodk, čudežnih čevljev, ki se sprehajajo sami, ki nikoli ne jokajo in ne stokajo, da jih bolijo podplati: na potep se lahko odpravite tudi drugače. S slikanico Pravljični sprehod po Ljubljani greste lahko na pot, ne da bi vam bilo treba obuti čevlje.«

Ida Mlakar Črnič
Pravljični sprehod po Ljubljani
ilustracije: Zarja Menart
Mestna knjižnica Ljubljana, 2021, t. v., 42 str., 14,90 €


Prvi zametki slikanice so nezavedno nastali že pred leti, ko je avtorica z ekipo sodelavcev iz različnih kulturnih ustanov in v takratni Pionirski knjižnici, ki je danes na področju mladinskega knjižničarstva pomemben del ne le Mestne knjižnice Ljubljana, temveč tudi širšega slovenskega prostora, začela izvajati literarne sprehode po Ljubljani za starejše predšolske otroke in osnovnošolce prvega triletja. S pripovedovanjem ljubljanskih zgodb med sprehodom je otroke spodbujala k pogovoru in razmišljanju o umetnosti, knjigah in branju. Pandemsko leto, ko teh sprehodov ni bilo mogoče izvajati, pa je ponudilo priložnost, da je avtorica svoje številne izkušnje in znanje prelila v knjižno izdajo.

Z ilustratorko Zarjo Menart sta bili postav­ljeni pred velik izziv, kako preplesti bogato bero vsebin, ki izhajajo iz pravljičnih svetov na eni strani in kulturnih ter zgodovinskih dejstev na drugi strani. Avtorica je želela vključiti tudi različne oblike dela z mladimi bralci na področ­ju knjižne, književne in knjižnične vzgoje, ob tem pa slikanico zasnovati tako, da bo tudi sama nudila estetski užitek in pravljičnost v vsem svojem namenu. Porodila se je ideja o prepletu slikaniško-stripovske tehnike, ki omogoča mrežno in linearno branje. Z izbiro položnega knjižnega formata sta nakazali linijo hoje obiska vseh desetih prizorišč na sprehodu.

Slikanica ni običajen vodnik po Ljubljani, temelji namreč na umetnostni in estetski vzgoji ter spodbuja družinsko branje, saj je namenjena začetnikom v branju oz. nesamostojnim bralcem, ki pri branju še potrebujejo pomoč. Lahko jo označimo tudi kot neke vrste priročnik za starše, knjižničarje, vzgojitelje in učitelje pri delu z otroki, ko ti spoznavajo staro ­Ljubljano.

V slikanico nas vpeljeta dve spremni besedili: prvo je prispevala magistra Tilka Jamnik, ki je imela priložnost spremljati njeno pot nastanka od samega začetka, drugo, z namenom pojasnitve namena slikanice, pa je pripravila avtorica.

V prvem delu nas očara deset dvostranskih ilustracij vseh desetih prizorišč, ki jih obiščemo na sprehodu. V njih najdemo preplet prav­ljičnih in stvarnih, poučnih vsebin, ki jih spoznavamo preko igre. V ilustracijah najdemo številne ilustrirane in besedne uganke, namige za branje, pogovor in ustvarjanje, pa tudi družabno igro Kdo bo prvi naokrog?, ki nas na domišljen in igriv način popelje skozi šest ljub­ljanskih zgodb: Jure kvak kvak (Saša Vegri), Čudežni prstan (Peter Svetina), Moj dežnik je lahko balon (Ela Peroci), Prodajamo za gumbe (Vida Brest), Leteča hišica (Dane Zajc) in Možiček med dimniki (Lojze Kovačič). Na poti nas spremljata dva pravljična lika: knjižničarski zmaj Klepetaj in knjižničarska sovica Kunštna, ki rada poudari, da je v knjigah vse.

V drugem delu najdemo avtorske fotografije realnih prizorišč, ki sta jih prispevala Marko Lakovič in Ingrid Verdnik Pal. Sledi jim deset krat deset informacij za radovedne sprehajalce: deset kulturnih ustanov, ki jih obiščemo na poti, deset kulturnih ustanov, povezanih s knjigo in z branjem, deset knjižnih ustvarjalcev, ki jih izpostavimo na sprehodu, deset likovnih umetnikov in deset njihovih umetniških del, deset književnih junakov, deset praznikov, povezanih s knjigo in branjem, deset nagrad ali priznanj za mladinsko književnost, deset poklicev, povezanih s knjigo, in deset vzgojnih področij, ki jih razvijamo pri otroku, ko skupaj z njim raziskujemo staro Ljubljano.

Slikanici je priložen zemljevid pravljičnega sprehoda z izborom leposlovnih in poučnih knjig o Ljubljani, otroci pa bodo v njej našli tudi nalepko, ki jo lahko nalepijo v svojo najljubšo domačo knjigo kot znak njihovega lastništva.
Ne le spoznavanje starega dela Ljubljane, slikanica nam lahko služi kot odlično izhodišče tudi za raziskovanje drugih krajev v Sloveniji. S poudarki kulturnih in zgodovinskih dejstev, različnimi načini podajanja teh informacij in zgodb, povezanih z okoljem, ki ga raziskujemo skupaj z otroki, postavlja temelje za podobne raziskovalne poti tudi v drugih krajih. Morda koga spodbudi, da se v svojem okolju loti podobe aktivnosti, ali pa tiste, ki podobne bibliopedagoške oblike že razvijajo v svojem kraju, še dodatno podkrepi v njihovi nameri.

Pravljični sprehod po Ljubljani je slikanica, ki je ne preberemo na mah, temveč jo listamo znova in znova, v njej vsakič najdemo več in še več. Morda bo razočarala pričakovanja bralcev, ki so vajeni linearnega, urejenega branja, in morda tiste, ki v njej pričakujejo zgodbo z začetkom in s koncem. Vsekakor pa ne bo razočarala tistih, ki ste željni igrivih iskanj številnih informacij in dejstev s pravljičnim prepletom. V njej boste našli tudi odgovore na vprašanja z začetka tega članka. Spodbudila vas bo še k nadaljnjemu iskanju informacij in morebitnemu odkrivanju skrivnosti okolja, v katerem živite, tiste iz drugih krajev pa k odkrivanju osrčja naše prestolnice na drugačen način.

­Vabljeni k raziskovanju!

Slikanico lahko kupite v vseh večjih enotah Mestne knjižnice Ljubljana, v Knjigarni lutkovnega gledališča Ljubljana in Trubarjevem antikvariatu. Lahko pa jo naročite po spletu. Več informacij na www.mklj.si.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...