Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Fronta

Neli K. Filipić, Bukla 163, 24. 11. 2021

Fronta

Neli K. Filipić
Fronta
Cankarjeva založba, zbirka Najst, 2021, t. v., 290 str., 29,99 €, JAK


Otroška in mladinska pisateljica Neli K. Filipić zase pravi, da se je po študiju grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost priučila še številnih koristnih ročnih spret­nosti od šivanja oblačil in tipkanja z dvema prstoma pa vse do kuhanja zelenjavnih čorb, plavanja mrtvaka in plezanja po drevju. No, sem in tja rada tudi samo občuduje njihove bujne krošnje. Najbrž jo pomirjajo, podobno kot mene.

Svoje pisanje že od mladih let namen­ja izključno otrokom in mladostnikom. V slikanicah in romanih se najraje posveča problemskim temam nasilja v družini in medvrstniškega nasilja, iskanju vrednot in identitete v sodobni, razslojeni družbi ter nasploh krhkemu notranjemu svetu današnjih mladostnikov.

Prvič je nase opozorila leta 1994 s svojim pustolovskim prvencem Lov na zvezde (MK), za katerega je naslednje leto tudi prejela Levstikovo nagrado.

Z mladinskim romanom Na drugi strani (MK, 2004) je bila nominirana za nagrado večernica, omenjeni roman pa so v nacionalnem projektu Rastem s knjigo (šolsko leto 2006/7) prejeli vsi sedmošolci. Velik odmev je doživela njena izjemna in pretresljiva kratka realistična zgodba v slikanici Punčka in velikan (MK, 2009) s sijajnimi ilustracijami Tomislava Torjanca. Nominirana za nagrado izvirna slovenska slikanica je prejela tudi znak za kakovost zlata hruška in za prevod Djevojčica i div (Mozaik knjiga, 2009) hrvaško nagrado Kiklop.

V risoromanu Superga (Mladika, 2015) o dvanajstletnem Hamidu in njegovi dolgi poti v svobodo, ki se konča v azilnem domu pri nas, sta združila moči z ilustratorjem Damijanom Stepančičem.

Avtorica poleg naštetega piše tudi zgodbe za revije in scenarij za celovečerno risanko.

Številne nominacije za modro ptico, Levstikovo nagrado, desetnico in večernico potrjujejo visoko kakovost in neizpodbitno izpoved­no moč njenih del, po katerih radi posegajo bralci vseh starosti.

Njen zadnji problemski roman Fronta, namenjen starejšim najstnikom, je zanimiv hibrid detektivskega in pustolovskega žanra ter družbenokritičnega romana. V oči najprej zbodejo preštevilni dialogi, zaradi česar zgodba kar kliče po filmski uprizoritvi.

Fronta je radijska aplikacija, ki jo je mogoče naložiti na pametni telefon. Za njo stoji prebrisana Soška in skupina njenih kameradov, Luna, Vanja, Beno in Karlo oziroma Benito in Karlito.

»Vse je zmeraj bilo in kar naprej bo – poslušate Fronto, radio virtualnih dimenzij, ki vas nikoli ne razočara. V živo iz centra sveta sem z vami ena in edina Soška.«

Besedilo o neugnanih mladostnikih je tudi zgodba o iskanju identitete in smisla v svetu, za katerega se zdi, da je oboje najmanj nekam založil, če že ne zdavnaj izgubil. Vročica poletnih počitnic izpareva skupaj z opojnimi substancami na zabavah, ki naslednje jutro puščajo trpek okus v ustih in vrzel v spominu. Lenobno in zdolgočaseno počitniško vzdušje pa razburka izginotje najstnika z nenavadnim imenom Sever Jug in pravcato detektivsko vohljanje se lahko prične. Še zlasti, ker Soška sprva domneva, da je pogrešani v resnici skrivnostni Sraka, ki je »kljub vročini obut v črne čevlje in različni nogavici. Obraz skriva za debelo knjigo. Nemogoča pojava. Napaka v matrici.« Toda glej ga zlomka, tudi Benu se zdi, da je našel pravo sled, ki vodi do pogrešanega Severa Juga. Vanja, zaljubljena v eterično, anoreksično Luno, ima za nameček še težave s spolno identiteto, saj razločno čuti, da bi se bolje znašla v fantovski koži. Kdo je izdelal aplikacijo Fronta in ali je res služila nadzoru nad kameradi? Odgovor se skriva v silovitem, dramatičnem razpletu.

Avtorica v romanu dosledno upošteva elemente etične dimenzije mladinske problemske književnosti, z bogatim besednjakom gradi zgodbo večplastno, izvirno strukturirani liki se soočajo z raznimi spoznavnimi dilemami, in kar šteje največ: bralcu prepušča možnost izbire, na nekatera vprašanja si pač mora odgovoriti sam.

Priznati je treba, da avtorica dobro pozna sodobno govorico mladih in njihov notranji svet.

»Z vami sem Soška in to je moja Fronta – na čigavi strani ste pa vi?«

Neli K. Filipić zanesljivo ostaja na strani najst­nikov.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...