Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Intervjuji Bukla plus

Zvone Šeruga: »Na svojih poteh še vedno iščem pristnost in drugačnost nekdanjih življenj!«

Samo Rugelj, foto: osebni arhiv, Bukla 169, 23. 11. 2022

Zvone Šeruga: »Na svojih poteh še vedno iščem pristnost in drugačnost nekdanjih življenj!«

Če ste v zadnjih desetletjih živeli v Sloveniji, vas je v tem času v obliki časopisnih reportaž, knjig ali predavanj vsaj oplazilo, če ne zadelo kako potovanje Zvoneta Šeruge, svetovnega (motociklističnega) popotnika. V skoraj štiridesetih letih njegovih poti se je nabralo sto trideset držav, devet knjig, devet motorjev, osemnajst potnih listov in kar veliko sprem­ljevalk na zadnjem sedežu, s tem da je bila ves ta čas njegova življenjska sopotnica prav Romana. Kilometri življenja so njegova deseta knjiga, ki je po eni strani popotniška avtobiografija, saj v njej pregledno obdela tako svoje življenje (denimo manj znani mladostni del) kot vsa ključna, včasih tudi leto in več dolga potovanja (nekatera od njih je popisal že v prejšnjih knjigah). Bogato opremljena s fotografijami, začinjena s komunikativnim, klenim, a tudi poetskim jezikom, pa je knjiga Kilometri življenja predvsem enkratna hvalnica življenju samemu, v katerem je Zvone Šeruga vedno vedel, k(d)aj pomeni imeti dovolj, in se je zato vedno znova spravil na novo pot k ljudem. Knjiga o popotniškem življenju, ki obenem uči, kako živeti radostno in vitalno, je bila priložnost za nekaj besed z njenim avtorjem.


Zvone Šeruga
Kilometri življenja
O poteh in stranpoteh
Avantura mediji in Grafika Gracer, 2022, t. v., 456 str., 40 €

Bukla: Kako se je v štiridesetih letih vaših potovanj spremenil svet? Kje je šlo na bolje, kje na slabše? Kakšne so podnebne spremembe s perspektive dolgoletnega svetovnega popotnika? So se spremenili tudi ljudje?
Šeruga: Uf, težka, toliko odgovorov tako na hitro. In torej lahko odgovorim le z nekaj prežvečenimi floskulami. Da, svet se je spremenil, manjšina je še bogatejša, večina še bolj revna. In vse bolj in bolj številna. V Afriki vidim le vse večjo gnečo revežev. V Dubaju vse višje in višje nebotičnike. In ljudi, ki pa povsod vse bolj gledajo v telefone in živijo v neki svoji otožni odmaknjenosti. Tehnologija je spremenila svet in vse bolj spreminja tudi nas. Podnebne spremembe? Vroče mi je bilo nekoč in zebe me tudi zdaj. A mi je jasno, da na račun svoje razvajenosti uničujemo svet in razen govoričenja nismo ničesar pripravljeni spremeniti. Rešiti planet? Ha, svoje riti moramo rešiti, planetu se fučka za nas; še kihniti mu ne bo treba in nas ne bo. Moja generacija bo še zvozila – kaj pa moja otroka, moja vnukinja? In vsi drugi zanamci – kakšen svet jim bomo zapustili?

Bukla: Kam se – poleg Namibije – najraje vračate in zakaj?
Šeruga: V bistvu sem iz svojih najljubših destinacij v zadnjih dveh desetlet­jih potegnil svoje preživetje in zaslužek. Skupine, majhne in bolj avanturistične sorte, sem vozil tja. Vietnam, Kitajska, Indonezija, Indija, Nepal, Uganda, Etiopija, Namibija … A je res, svet se spreminja – eno za drugo sem te destinacije opuščal. Ker so se preveč razvile, modernizirale ali postale turistično preveč natrpane. Na svojih poteh še vedno iščem pristnost in neverjetno drugačnost nekdanjih življenj. Tega pa je žal vse manj in manj. 

Bukla: Pomembni temi vaše knjige sta radost življenja in sposobnost ugotovitve, kdaj ima človek dovolj. Kako ste v praksi usvojili to živ­ljenjsko filozofijo?
Šeruga: Z vsakim letom sem bolj prepričan: človek je bogat, ko ve, da ima dovolj. In da so reveži tisti, ki svoje bogastvo merijo le v denarju. Veliki reveži. Vsaj do tridesetega leta sem živel – no, ne ravno v revščini, gotovo pa na nekem minimumu po merilih razvitega sveta. Preprosto kmečko otroštvo, študentska leta, preživeta z lastnim delom, prva potovanja, ko danes res ne razumem, kako in od česa sem sploh preživel. A to mi je dalo trdno osnovo in zdrav pogled na življenje. Bogastvo štejem z druge strani: zdravje, part­nerski odnos, družina, otroci, mir okoli mene …, potem šele pride denar. In zaradi vsega tega sem bogat, celo eden najbogatejših ljudi, kar jih poznam. 

Bukla: Kam vas bo peljala vaša naslednja pot, kaj bo vaš naslednji projekt?
Šeruga: Z Romano, ki je že štiri desetletja moja sopotnica skozi svet in skozi življenje, začenjava kariero mlajših upokojencev. Motor, po katerem me večina ljudi pozna, sicer ostaja pri hiši, a nova pridobitev je kamper, potovalni kombi in z njim bova končno začela odkrivati Evropo. Ki je bila vedno nekako preblizu in preveč domača, vedno je zanjo zmanjkalo časa. Proti koncu zime odhajava in se vrneva jeseni. Potem pa, upava, še marsikam. Čeprav bo naslednja leta gotovo krojila tudi Pia, najina prva in šele nekaj tednov stara vnukica. Da, veseliva se življenja, ki ostaja.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...