Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

Kaj brati, da diši po športu?

Sabina Fras Popović, Nives Markun Puhan, Bukla 159, 14. 4. 2021

Kaj brati, da diši po športu?

»Z izbranimi knjižnimi priporočili želimo predstaviti povezavo med branjem in gibanjem. Za mlade športnike in športnice želimo ustvariti okolje, v katerem bo branje knjig sprejeto kot del njihovega razvoja in jim bo omogočalo lažje, boljše, uspešnejše in učinkovitejše usklajevati športno, akademsko (šolsko) ter osebnostno življenje ter postaviti gradnike za nadaljnjo življenjsko pot. Povezave med družino, šolo, klubom, reprezentanco in knjižnico lahko ustvarijo ustrezno spodbudno okolje,« so povedali snovalci programa #športajmoinberimo.

V tem programu sodeluje tudi atletinja Tina Šutej, evropska podprvakinja v skoku s palico. »Ne moreš biti dobro fizično pripravljen, psihično pa slabo in biti uspešen. In tudi obratno,« je povedala na srečanju #športajmoinberimo z mladimi športniki in športnicami v Mariboru. Mladim športnikom želimo predstaviti branje knjig kot sestavni del priprave na tekmovanja, kar jim nudi možnost napredovanja na njihovi športni, akademski in osebnostni poti. Branje spoznajo ne le kot prostočasno dejavnost, temveč kot tehniko, ki jim daje možnost takega napredovanja. Prednost dajemo skupinskemu branju v različnih oblikah ter skupnemu pogovoru o prebranem.

Tek pomaga preživeti, tek nas hitro odpelje od točke A do točke B in točke Ž. Tek povezuje, premaguje, pomirja, osrečuje. Kje? Na atletski stezi, pri drugih športih, v naravi, v življenju in v knjigi.

Priporočilo za mladino in odrasle:
»V tistih mesecih sem res veliko trenirala in sem hotela zmagati za vsako ceno. Zmagati zase, zmagati, da bi razveselila aabeja in booyo, zmagati, da dokažem sebi in drugim, da vojna ne more ustaviti čisto vsega.» Misli desetletne deklice, ki so zapisane v romanu Nikoli ne reci, da te je strah (Mladinska knjiga, 2016) italijanskega novinarja Giuseppe Catozzella.

»Roman je napisan po resnični življenjski zgodbi atletinje Samie Yusuf Omar, vendar, preden po­izveš o njej na internetu, najprej preberi zgodbo ... S Samio tečeš skozi njeno otroštvo v drugi kulturi in vojnih razmerah Somalije; želiš si njene zmage, najprej v rodnem mestu, potem v državi in celo na olimpijskih igrah v Pekingu, ki se jih udeleži kot najmlajša in najlažja tekačica. Okoliščine, ki talentirani najst­nici tudi po nastopu na olimpijskih igrah ne omogočajo niti dovolj hrane, kaj šele trenerja in mirnih pogojev za treninge, jo prisilijo, da se odpravi na negotovo pot beguncev iz Afrike v Evropo. Lahko začutiš hvaležnost za svobodo, varnost in vse materialne dobrine, ki jih imaš. Lahko začutiš željo, da pomagaš vsem beguncem, ki si želijo le živeti v miru. Lahko začutiš spoštovanje do vseh športnikov, ki jim s trdim delom in vero vase uspe premagovati strah.« (Katja Kukovec, profesorica športne vzgoje na OŠ Preserje pri ­Radomljah)

Zgodbo mlade somalijske atletinje Samie Yusuf Omar (1991–2012) lahko spoznamo tudi v izjem­nem risoromanu/stripu Renharda Kleista Sanje o olimpijadi (VigeVageKnjige, 2017).

Priporočilo za otroke:
Skoraj zagotovo poznaš koga, ki neizmerno rad zmaguje. Takšen je Štef. Zanj je zmaga v teku nekaj izjemno pomembnega. Nekega dne pa Štefa presenetijo nova pravila. Samostojni tek je »out«, štafetni tek je »in«. Ob tem ga pretrese spoznanje, da med tekmovalci ne more izbrati najboljših po lastnih merilih, temveč člane njegove ekipe določi žreb. Njegovi načrti se obrnejo na glavo. Le kako se vse razplete?

Simpatična zgodba Štef in štafeta (Zala, 2019) ponuja izhodišča za pogovor o tem, kako s spremenjenimi pravili dejavnost naredimo zanimivejšo. O spoštovanju in zaupanju med člani ekipe. O ohranjanju zbranosti do zadnjega metra, cilja, konca tekme. O naključjih, ki krojijo potek tekmovanja. O pogovoru, ki je vedno na mestu, še posebej po koncu tekme. Ne šteje le rezultat, temveč predvsem kaj smo spoznali o sebi in drugih ter kako bomo naslednjič ravnali drugače, da bi bili uspešnejši.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...