Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Kako prestrašiti pošast

Jana Bauer, Bukla 154, 1. 7. 2020

Kako prestrašiti pošast

Jana Bauer
Kako prestrašiti pošast
ilustracije: Malgosia Zając
KUD Sodobnost International, 2020, t. v., 34 str., 19,90 €


Z Jano se seveda poznava že dolgo, bila je tudi moja urednica. Naša literarna srenja je pač majhna in stiki živahni. Toda priljubljene pisateljice, prevajalke in urednice pri založbi KUD Sodobnost International ni treba posebej predstavljati, kajti kdo od bralcev še ni slišal za Izginjevalca čarovnic (Vodnikova založba, 2002), nominiranega za večernico 2002? Ali za slavno Groznovilco v hudi hosti (KUD Sodobnost International, 2011), ovenčano z nominacijama za večernico 2011 in desetnico 2012, znakom kakovosti zlata hruška, večkrat prevajano in – kar največ šteje – na moč priljubljeno pri bralcih? In še kopico drugih knjig, ki vselej požanjejo uspeh tako pri kritikih kot bralcih.

Dramaturginja po izobrazbi in letošnja prejemnica nagrade desetnica 2020, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, bralca vselej nagovori s spretno ošiljenim jezikom in duhovito, a tankočutno izpisano zgodbo. Knjižni junaki v njenih bodisi fantastičnih bodisi realističnih delih so vražički vseh sort, zvedavi, bistri, prikupno zviti, iznajdljivi, in kar je poglavitno − zlobneži jim niso kos.

Z letošnjo desetnico ovenčane Ding Dong zgodbe (KUD Sodobnost International, 2018) pritegnejo že z na pol razdeljeno knjigo in dvema naslovnicama: izza modrih vrat kuka deklica, na zadnji platnici pa izza rdečih deček. Skozi oboje vrat vstopa bralec enakovredno, obenem pa vsaka od šestih zgodb na obeh straneh ponuja svojevrsten zaplet, ki se ga junaka lotita vsak po svoje. Na zvonec se odzivata, domnevno pri deklici očka in pri fantu mama, ki sta pravzaprav prvoosebna pripovedovalca njunih prigod, in kot se zdi, njuna zaščitnika, na trenutke zvesti oprodi, ki v ozadju skrbita za red in prazna želodčka junakov, kadar se ta, izmučena od različnih dogodivščin in junaštev, zgrudita v posteljo. Osebno se mi je najbolj prikupil povodni možek, ki se odseli iz reke naravnost v kopalno kad pri dečku doma, medtem ko mu ta potrpežljivo pojasni, da potrebujejo »banjo za kopanje, še zlasti ob sobotah«. Za likovno podobo je izvrstno poskrbela Bojana Dimitrovski. Slikovite, hudomušne ilustracije nevsiljivo dopolnjujejo besedilo, v dvostranski ilustraciji na sredi knjige pa se liki srečajo in pri mizi vržejo karte.

Še čisto sveže iz tiska pa je k mladim bralcem pripošastnila avtoričina slikanica Kako prestrašiti pošast. Imeniten naslov za vse nas, ljubitelje strašljivo slastnih prigod, ki verjamemo, da se zna sem in tja pod našo posteljo skrivati kak nepovabljen bavbav.

Ubogi Filip Zajec, ki živi v stolpnici sredi mesta, resnično nima sreče. Podnevi mu greni življenje rogovilež Edi Glista, ponoči pa strašen stvor, ki domuje pod njegovo posteljo. Starša imata pomembnejše opravke: mama v prostem času hipnotizira mačke, oče pa je odšel preplavat Amazonko.

Na Filipovo srečo pod njim stanuje slavni lovec na pošasti in ščurke, neustrašni mulec Oton Kobilica. Lovca na pošasti je res dobro imeti pri roki, zlasti kadar ne gre za običajno rogato, zobato ali kosmato pošast. Toda ali bo Oton Kobilica sam res kos zahtevni nalogi? Na Filipa ne more računati, ker je podelan od groze, radio, malinov sirup in strašna pesem o Mari so neučinkoviti, preostane mu le še zadnja možnost …

V duhoviti, domišljijsko razgibani in napeti dogodivščini kar vre od posrečenih domislic in na koncu se bralec lopne po čelu, kajpak, odlična rešitev! Jezikovno vešče in premišljeno spisano besedilo bo otrokom v pomoč pri premagovanju namišljenih strahov, koristilo pa jim bo tudi spoznanje, da ima še tak nasilnež šibko točko.

Za dinamično in izvirno likovno podobo je v prevladujočih zemeljskih tonih in z uporabo različnih tehnik, zdi se, da tudi s tehniko kaširanja, poskrbela poljska ilustratorka Malgosia Zając.

Skratka, Jani Bauer je znova uspelo! Prava knjižna poslastica v prihajajočih počitniških dneh.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...