Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Kako sijejo zlate hruške Petra Svetine in Damijana Stepančiča

Darja Lavrenčič Vrabec, Ida Mlakar Črnič, Bukla 153, 20. 5. 2020

Kako sijejo zlate hruške Petra Svetine in Damijana Stepančiča

Bralnospodbujevalna akcija ob 2. aprilu 2020 (od 2. aprila do 31. decembra 2020) in deseta obletnica podelitve priznanj zlata hruška.

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo bo celo leto 2020 praznično obarvano in obsijano s sijajem zlatih hrušk.
Z aktivnostmi za različne ciljne publike (strokovnjake, vzgojitelje, učitelje, promotorje branja, otroke, družine, mlade …) obeležujemo jubilej, 10. obletnico podelitve priznanj zlata hruška.
Z našo knjižnico in tudi z nastankom znaka za kakovost zlata hruška sta oba avtorja, pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič, močno povezana. Pisatelj in znanstvenik Peter Svetina je bil krajši čas (2003) zaposlen v tedanji Pionirski knjižnici kot njen vodja. Opogumljal je zaposlene za vrednotenje kakovosti knjig za otroke in mlade v času, ko se je število izdanih mladinskih knjig na slovenskem knjižnem trgu nekajkrat povečalo, a njihova kakovost ni sledila njihovi kvantiteti. To idejo smo s strokovnimi razmisleki postopoma tudi uresničili, razvijamo pa jo še danes.
Zlata hruška, znak za kakovost mladinskih knjig, izhaja iz Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki vsako leto predstavi produkcijo mladinskih knjig na slovenskem knjižnem trgu in oceni njeno kakovost. V Pionirski smo želeli, da bi zlate hruške dosegle čim več mladih bralcev, zato so odlične knjige na naslovnici označene z nalepko na enak način, kot so bile v preteklosti z znakom dobra igrača označene najboljše igrače. Zlate hruške so odlične knjige, ki jih mladi lahko berejo večkrat, saj si z njihovo pomočjo lahko odgovorijo na številna življenjska vprašanja.
Ko smo razmišljali, katerega od odličnih slovenskih ilustratorjev bi povabili k upodobitvi likovne podobe zlate hruške, smo se soglasno odločili za ilustratorja Damijana Stepančiča, ki je zasnoval celotno promocijo zlatih hrušk: nalepke, plakat, drevo zlata hruška, priznanja, kazalke in razglednice.
Knjige, ki so prejemnice znaka zlata hruška, se uvrščajo na bralne sezname, spodbujamo njihovo branje, nakup za domače knjižnice, kot knjižni dar … z njimi že celo desetletje vstopamo na mladinske oddelke splošnih knjižnic, v šolske knjižnice, knjigarne, tudi v knjižne zbirke vrtcev.
Želimo si, da bi bile knjige z znakom zlata hruška in vsa njihova promocija prepoznane po vsej Sloveniji in da bi dosegle čim več mladih bralcev.
Z bralnospodbujevalno akcijo ob 2. aprilu (traja vse do 31. decembra 2020) v sodelovanju s slovensko sekcijo IBBY v letošnjem letu nagovarjamo k branju zlatih hrušk tudi odrasle bralce (zlasti starše). Želimo, da se seznanjajo s pomenom kakovostne mladinske knjige, zato jih med poletnimi, jesenskimi in božično-novoletnimi počitnicami vse do konca koledarskega leta ponovno vabimo k prostočasnemu branju in ogledovanju odličnih knjig obeh letošnjih nominirancev za Andersenovo nagrado posebej ali skupaj z otroki, skratka v krogu družine, saj imajo med počitnicami najbrž več časa za druženje s knjigo.
Radovedni smo, katera od zlatih hrušk bo bralce v tem letu najbolj navdušila. Seznam zlatih hrušk Petra Svetine in Damijana Stepančiča in nekaj »zlatohruškarskih« spodbud za branje najdete na domači strani IBBY (https://www.ibby.si/images/stories/2.april/2020/bsa%20seznam%20005.pdf).

Berite, uživajte in se pogovarjajte ob prebiranju zlatih hrušk.


Naslov svoje najljubše zlate hruške in svoje mnenje, zakaj ste jo izbrali,
vprašanja, pisma ali risbe, ki bi jih radi posredovali
avtorjema Petru Svetini in Damijanu Stepančiču,
pošljite na naslov:

MLK, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo,
Kersnikova 2, 1000 Ljubljana
ali na e-naslov: pionirska@mklj.si do 31. decembra 2020.

Med poslanimi odgovori bomo desetim izžrebancem
podarili lepo knjižno nagrado.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...