Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

Knjižni dar Celovške Mohorjeve 2021

Iztok Ilich, Bukla 158, 17. 2. 2021

Knjižni dar Celovške Mohorjeve 2021

Slovensko založništvo pozna vrsto dolgoživih zbirk, ki so v različnih obdobjih in okoliščinah presegle sto enot, toda nobena se ne more kosati z vsakoletnim predprazničnim knjižnim svežnjem, ki nadaljuje izročilo prve slovenske založbe. Svetovni vojni sta otežili štetje, saj je po prvi iz Celovca pregnana Mohorjeva družba nadaljevala delo na Prevaljah in v Celju, hkrati so meje, ki so razdelile Slovence, spodbudile nastanek Mohorjeve še na Goriškem. Po drugi vojni je znova zaživela Mohorjeva v Celovcu, tako da imamo danes tri uredništva in programe. Knjižni dar celovške Mohorjeve vsebuje tri izdaje: Koledar in Pratiko za leto 2021 in v zbirki Večernice roman Leva Detele Posekani svet.

Komplet je na voljo ceneje kot posamezni naslovi v prosti prodaji, za samo 37 €.

Koledar 2021
Mohorjeva Celovec, 2020, m. v., 160 + 32 str., 18 €

Koledar 2021, ki sta ga uredila Hanzi Filipič in Karl Hren, prinaša raznovrstne vsebine za bralce na Koroškem in v širšem slovenskem prostoru. Obveznemu koledarskemu delu sledijo poljudne obravnave različnih zanimivih tem. Od obletnic, med drugim prvih dveh Trubarjevih knjig, do skrbi za jezik na različnih ravneh ter aktualnih dosežkov in odkritij na področjih kulture, domoznanstva in narave. Posebne pozornosti je poleg Višje šole za gospodarske poklice v Št. Petru, prejemnice Tisch­lejeve nagrade, deležen predvsem Jože Marketz, zavedni Slovenec, imenovan za krškega škofa.

Pratika 2021
Mohorjeva Celovec, 2020, m. v., 160 str., 6 €

Urednik Pratike Adrian Kert se drži tradicionalne vsebinske sheme in obljube: veliko zanimivega branja za malo denarja. Koledarski del opozarja na vse pomembne datume v cerkvenem in koledarskem letu, sorazmerno veliko prostora pa je podobno kot v koledarju namenjenega tudi pomembnejšim obletnicam in aktualnim vsebinam: Jožetu Marketzu in drugim škofom slovenskega rodu, nato vinogradništvu na Koroškem ter zgodovinskim in aktualnim temam in osebnostim, kot so pravnik in pedagog Andrej Gosar, astronom Hallerstein, Maistrov soborec Malgaj in osemdesetletnik arhitekt Podrecca pa tudi vrnitev Narodnega doma v Trstu Slovencem. Seveda pa Pratika ni le strnjen povzetek vsebin v koledarju, temveč prinaša še poučne, šaljive in ugankarske strani ter nagradno igro tudi za mlajše družinske člane.

Lev Detela
Posekani svet
Mohorjeva Celovec, 2020, m. v., 260 str., 21 €

Pripovednika, pesnika in publicista Leva Detelo je k pisanju tega romana očitno spodbudilo v zadnjih nekaj letih povečano zanimanje za vzroke, potek in posledice prve svetovne vojne, ko je bil svet, kot pravi, ujet v nečloveški nič; ko je preštevilne izvrglo iz njihovih ustaljenih življenj v neznanski nič. Množici različnih strokovnih in umetniških odmevov je dodal še svojega. Upodobil ga je v vzporedno prepletajočih se osebnih zgodbah nekdanjih in aktualnih, stvarnih in fiktivnih nastopajočih likov, podprl s poznavanjem zgodovinopisne, arhivske in politične faktografije, začinil z vpogledom v akademska spletkarjena ter zaokrožil z lastnimi sodbami o prelomnem dogajanju pred dobrim stoletjem.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...