Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

Kongres Zveze bibliotekarskih društev Slovenije

ZBDS, Bukla 150, 11. 9. 2019

Kongres Zveze bibliotekarskih društev Slovenije

Knjižnice – obvladovalke podatkov? (Maribor, IZUM, 25.–27. september 2019)

Konec septembra 2019 bo v Mariboru potekal tradicionalni tridnevni kongres Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, ki bo tako kot doslej poskrbel za veliko priložnosti izmenjave strokovnega znanja in mnenj o trendih na področju bibliotekarstva v Sloveniji. Letošnja izvedba ima rdečo nit v podatkih.

Knjižnice so varuhi znanja in organizatorji informacij, ki se zavedajo, da so podatki ne le v srcu informacijske družbe, v kateri živimo, temveč tudi v jedru sodobne knjižnice. Te se pogosto ukvarjajo tudi s problemi bibliografskih podatkov, trajnega hranjenja digitalnih podatkov, avtorskega prava, ponovne uporabe vsebin in z aktualnimi usmeritvami glede pravice do zasebnosti. O vsem tem in tudi drugem bo moč brati tudi v Zborniku prispevkov Kongresa ZBDS 2019, ki nosi naslov Knjižnice – obvladovalke podatkov?. Večina prispevkov, ki bodo predstavljeni na kongresu, bo na voljo tudi v pisni obliki.

V prispevku Obvladovanje UDK lahko berete o nedavnem razvoju univerzalne decimalne klasifikacije kot enem osnovnih orodij vsebinske obdelave gradiva v knjižnicah. Prispevek Podatki in začetek strukturne spremembe prinaša razpravo o raziskavah in zbiranju podatkov v knjižnicah kot temelju razvoja učinkovitih storitev. Kar nekaj prispevkov se ukvarja s strokovno obdelavo gradiva, med njimi tudi raziskava miselnih procesov obdelovalcev gradiva, zagotavljanja kakovosti zapisov v katalogu in o novih trendih na področju. Prispevek Slovenska bibliografija člankov za obdobje 1797–1945 predstavlja delo na pomembnem področju retrospektivne nacionalne bibliografije, Opisovanje knjig za potrebe knjižnega trga pa prinaša tudi primerjave različnih načinov dela z domačimi in tujimi sistemi za vpis/opis knjig. Prispevek Zajem, ohranjanje in dostop do spletnih publikacij med načelom celovitosti in stvarnimi možnostmi razpravlja o možnostih dela s spletnimi publikacijami; o možnostih za nadaljnji razvoj zapisov, ki opisujejo gradivo, ki je z eno nogo v tiskanem in drugo v spletnem okolju, pa prispevek Hibridni zapisi. Beremo tudi o razumevanju odprte znanosti v visokem šolstvu in upravljanju s podatki v osnovnošolski knjižnici; pod naslovom SUSHI, COUNTER in statistika uporabe elektronskih virov boste našli tudi primer dobre prakse zbiranja statistike uporabe elektronskih virov v NUK-u. Ne manjka pa niti prispevek, ki se je lotil problematike osebnih podatkov uporabnikov knjižnic. Zbornik je pomemben doprinos k razvoju bibliotekarstva in skupaj s Kongresom ZBDS 2019 ponuja poti k odgovoru na vprašanje, kako dobro obvladujemo podatke.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...