Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Portret

Mr Gwyn

Nina Gugleta, Bukla 103, 10.9.2014

Mr Gwyn

Alessandro Baricco (1958), po izobrazbi filozof in pianist, je eden izmed najbolj nadarjenih sodobnih italijanskih pisateljev, ki je ob tem tudi esejist, scenarist in režiser ter predavatelj kreativnega pisanja, urednik in glasbeni kritik. Njegova dela so prevedena v številne svetovne jezike.

Mr Gwyn
Alessandro Baricco
prevod: Janko Petrovec
Cankarjeva založba, 2014, t. v., 237 str., 24,94 €

Za svoj prvenec Gradovi besa (1991) je prejel francosko literarno nagrado médicis étranger, Ocean morje (1993, sl. prevod 2005), ki je ena izmed njegovih najlepših knjig, pa govori o čarobnih usodah nenavadne skupine ljudi, ki se sreča zunaj časa v hotelu na obali. Njihove skrivnostne in intimne zgodbe se prepletajo v vrtincu morja kot v metafori realnega in resničnega življenja, ki je boleče in grozljivo. In morje je njihova usoda. Mednarodno slavo mu je prinesel roman Svila (1996, sl. prevod 1997), magična ljubezenska zgodba, ki spremlja življenje svilarja Hervé Joncoura. Ta enkrat letno potuje na Japonsko, da bi tam kupil ličinke sviloprejke, na enem od teh potovanj pa sreča njo in njene usodne oči. Nežna in tenkočutna pripoved o usodi človeka, ki hrepeni, trpi, želi in ljubi brez besed. Baricco je napisal še romane City (1996), Brez krvi (2002), Homer: Iliada (2004), Ta zgodba (2005, sl. prevod 2010), Emays (2009), leta 1994 pa mu je izšlo gledališko delo, monolog Devetsto (1994, sl. prevod 2000). V njem opisuje neverjetno življenje virtuoznega pianista, rojenega na morju, ki je dobil ime po letnici rojstva. Tako spremljamo njegovo življenje na čezoceanski ladji Virginian, s katere ni nikoli stopil na kopno, pa vendar sloves o njegovi čudoviti glasbi sega čez meje ladje. Nenavaden roman, stkan iz občutkov in glasbe, po katerem je Giuseppe Tornatore posnel film Legenda z imenom 1900, je doživel velik uspeh. Nit, ki povezuje vse Bariccove romane, so vsekakor liki s skritimi ter občudovanja vrednimi talenti, ki jih avtor opisuje z velikim občutkom za lepoto.

Svoj liričen in senzibilen talent pa Baricco razkriva tudi v svojem zadnjem romanu, Mr Gwyn, iz leta 2011. V tem delu nam s poetičnim stilom pisanja pripoveduje zgodbo Jasperja Gwyna, pisatelja, ki živi v Londonu in se nekega dne odloči, da bo opustil pisanje ter začel portretirati ljudi, vendar tega ne bo počel kot slikar, temveč z besedami. Odloči se, da jih bo opazoval in pisal o njih ter tako postal neke vrste kopist. Tako si najame atelje, v katerem si uredi ustvarjalno okolje in se prepusti pisanju portretov. Vse, kar želi od svojih portretirancev, je, da se zavežejo k popolni diskretnosti. Nekateri od njih so: Rebecca, njegova bodoča pomočnica, s katero splete posebno vez, potem neporočena ženska, ki uživa v goloti, tu pa sta tudi njegov literarni agent in hudobno devetnajstletno dekle. Nekega dne pa Jasper izgine in Rebecca prejme paket s pismom ... Bariccovi kratki, mehki, melodični in šarmantni stavki popeljejo bralca v skriti svet junaka, ki nenehno beži iz resničnosti in se vrača vanjo. Bo Rebecci uspelo razvozlati skrivnostno življenje Jasperja Gwyna?


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...