Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

Nacionalni mesec skupnega branja 2018

prispevek, Bukla 144, 12. 9. 2018

Nacionalni mesec skupnega branja 2018

Namen te akcije je spodbujanje skupnega branja, kar pomeni, da beremo v družini: starši in stari starši otrokom, lahko seveda tudi obratno, sorojenci med seboj; v šoli beremo glasno ali vsak zase, potihoma. Bralni krožki, skupine, klubi združujejo mlade in starejše bralce. Medgeneracijske skupine zanimivo dopolnjujejo poglede na prebrano besedilo. Pomembno pa je, da se o prebranem tudi pogovarjamo. Branje je namreč le ena od življenjskih spretnosti, ki jo moramo neprestano gojiti, razvijati, nadgrajevati, da smo pri tem uspešni. Dober bralec ni tisti, ki le hitro bere. Potrebno je brati z razumevan­jem, premislekom, povezovanjem. Danes verjetno beremo več, kot so brali kdaj koli prej. Ko govorimo o branju, najprej pomislimo na leposlovna in strokovna besedila. Ne moremo seveda tudi mimo poljudnih sestavkov. Ne smemo pozabiti, da mimogrede preberemo veliko kratkih sporočil na telefonih in računalniških zaslonih, oglasnih sporočil na različnih medijih, podnapisov pri filmih in še bi lahko naštevali. Za vse to potrebujemo dobre bralne spretnosti, ki jih pridobimo le z veliko vaje: vaja dela mojstra.

• Nacionalni mesec skupnega branja '18 je sad prizadevanj za širjenje in poglabljanje bralne kulture na Slovenskem, v zamejstvu in med izseljenci. Letošnji, prvi NMSB, se začenja 8. septembra, na mednarodni dan pismenosti, in traja do 8. oktobra, ko se zaključi tudi Teden otroka®.

• Nacionalni mesec skupnega branja '18 smo osnovali Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

• Častno pokroviteljstvo nad NMSB '18 sta prevzela predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Raziskave kažejo, da bralna pismenost v Sloveniji ni ravno na zavidljivi ravni. Da bi to spremenili, si moramo zastaviti dolgoročne cilje, na hitro se tega ne da spremeniti. Pobudniki in organizatorji Nacionalnega meseca skupnega branja '18 se vključujemo v grad­njo nacionalne mreže za pismenost, ki se vzpostavlja v letošnjem letu. Dolgoročni cilj nacionalne mreže pa je dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev Slovenije, slovenskih zamejcev in izseljencev.
Posebno pozornost smo organizatorji posvetili celostni podobi akcije. Kot ambasadorji NMSB '18 so se nam pridružili nekateri izvrstni slovenski ilustratorji, prejemniki nagrad in priznanj Hinka Smrekarja, torej nagrajenci Slovenskega bienala ilustracije: ­Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Marjan Manček, ­Matija Medved, Andreja Peklar, Peter Škerl in Ana Zavadlav. Iz svojega opusa so izbrali ilustracijo, na kateri bereta skupaj vsaj dva. Te ilustracije so temelj celostne podobe NMSB '18, nagovarjajo nas na spletni strani https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/ in jih bomo srečevali na plakatih.
Komunikacijsko akcijo smo ob podpori Javne agencije za knjigo RS zasnovali širše, jo povezali s sloganom Beremo skupaj, v javnosti pa bo odmevala vsaj do izteka letošnjega leta.
V NMSB '18 so vključene številne ustanove, društva, organizacije, občine, založbe …
Veseli nas tudi, da so se nam kot medijski podporniki odzvali tudi različni mediji, kjer bodo objavljeni prispevki o Nacionalnem mesecu skupnega branja 2018 (PIL, Pogled, portal Dobre ­zgodbe, Cicido, Ciciban, Bukla, Delo, Kekec, Radio Triglav Jesenice) in sponzor podjetje HOFER, ki bo v septembru v svojih poslovalnicah akcijo podprlo s prodajo kakovostnih knjig.
Da bomo vsi kar najbolje obveščeni, smo za NMSB '18 pripravili spletni dogodkovnik, torej spletno stran, na kateri bomo zbirali podatke o dogodkih, povezanih z branjem.
Prijazno vabimo: posameznike, ustanove, zavode, … da vpišete vse svoje z branjem povezane dogodke, ki jih organizirate v Nacionalnem mesecu skupnega branja '18. Za vnos dogodka se je treba prvič registrirati, potem le uporabljamo svoje prijavne podatke in lahko sproti dopolnjujemo dejavnosti. Dogodkovnik omogoča uporabniku iskanje po regijah, po času, po vrsti dogodka … Pričakujemo, da bo s pomočjo tega orodja vsak lahko poiskal nekaj zase: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/dogodki/prijavi/.
Čeprav je po likovni podobi sodeč akcija tesno povezana z bran­jem otrokom, je njen namen širši: berimo v družinah, berimo s prijatelji, kolegi, podobno ali različno mislečimi. Berimo čim več, se o tem pogovarjajmo, izmenjujmo mnenja. Uživajmo v branju. Berimo skupaj!

Partner in sofinancer komunikacijske akcije je Javna agencija za knjigo RS.
Partnerji: Andragoški center Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...