Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Ni ga čez šport

Zvezdana Majhen, Bukla 161, 7. 7. 2021

Ni ga čez šport

Zvezdana Majhen
Ni ga čez šport
Uganke o športnih disciplinah
ilustracije: Urška Stropnik Šonc
Pivec, 2021, t. v., 29 str., 22,90 €


Nadvse priljubljena in neumorna otroška ter mladinska pesnica in pisateljica Zvezdana Majhen je decembra lani praznovala častitljivi jubilej. No, z jubileji otroških in mladinskih avtorjev je takole: leta nam prizanašajo, dolgo nam ne pridejo do živega. In Zvezdana Majhen je praznovala šele svežih in radoživih sedemdeset.

Po izobrazbi psihologinja piše že od malih nog, saj ji je ljubezen do poezije vcepil dedek. Staro in mlado že desetletja razveseljuje z imenitno poezijo. Kot psihologinja dobro ve, kaj in kako ponuditi najmlajšim, kot tudi, da s knjigami ne kaže odlašati.

Pri založbi Pivec so tako leta 2013 v zbirki Nanizanka za malčke izdali avtoričinih šest kartonk z ilustracijami Urške Stropnik Šonc, s katero sta že dobro desetletje uigran tandem. Zatrjujeta, da sta od prvega trenutka nerazdružljivi. Nežne, kratke pesmice v dveh štirivrstičnih kiticah s svojo vsebino pri malčkih od prvega leta dalje spodbujajo razvoj empatije do bližnjih in živali, pa tudi razumevanje do predmetov ter pojavov v otroškem svetu. Besedilo likovno dopolnjujejo piktogrami z navihanimi podobami.

Dve leti pozneje sta z Urško udarili znova. Zbirka Nanizanka srčnosti s serijo novih kartonk najmlajšim od drugega leta dalje približa tudi ekološki vidik. Pesmice o okolju, vodi in gozdu skupaj z značilno likovno podobo tvorijo vizualni jezik, ki poudarjeno nagovarja mladega bralca.

Leta 2018 je v zbirki Nanizanka za modrijane sledilo še šest kartonk. Avtoričina poezija pokriva različna področja, od glasbe in poklicev, preko športa pa vse do časa in spogledovanja s širnim svetom. V vsaki knjigi je sedem pesmi, v katerih se avtorica vešče poigrava z besedami in iz njih izvablja nove pomene.

Seveda je v vsem tem času izšlo še mnogo imenitnih slikaniških izdaj z igrivimi pesmicami in ugankami (Naročje rim, Morfemplus, 2017, Ugibam, uganem!, Studio Hieroglif, 2018, Mehkodlake pesmice, Forma 7, 2017 in številne druge).

Ob avtoričini sedemdesetletnici so pri založbi Pivec izdali antologijo njenih najlepših pesmi in ugank za otroke, Zvezdančice. Izbor je pripravil in uredil Igor Saksida. Pesmice in uganke opevajo drobne čudeže narave in sveta, ki bi ju morali vsi po vrsti doživljati tako iskreno in nepotvorjeno, kot to zmorejo otroci. In seveda tudi avtorica.

Za mehko in hudomušno likovno izrazje jubilejne antologije so poskrbele kar tri izvrstne ilustratorke, poleg Urške Stropnik Šonc še Polona Kosec in Erika Omerzel Vujić.

Ni ga čez šport, s podnaslovom Uganke o športnih disciplinah pa je čisto sveža slikanica izpod prstov ustvarjalnega tandema Zvezdana in Urška. Med platnicami se skriva kar dvainpetdeset športnih disciplin oziroma ugank o njih. Zastopane so vse vrste športov, od iger z žogo, atletike, konjeništva, zimskih, vodnih in borilnih športov, še pohodništvo in alpinizem se znajdeta med njimi.

Uganke so oštevilčene, na koncu pa se skrivajo rešitve preprostih, hudomušnih štirivrstičnic. Ilustracije posameznih športov namenoma ne sledijo besedilu, temveč mora mladi bralec sam poiskati ustreznici in ju smiselno povezati. Se razume, v nasprotnem primeru bi šlo preveč zlahka. Urškina značilna likovna govorica kot vselej lepo zaokrožuje serijo ugank, ki skupaj tvorijo še triinpetdeseto disciplino – možgančkanje. Saj se ve, da so tudi sive celice svojevrstna mišica, ki jo je treba krepiti. Brez urjenja pač ni napredka.

Nekatere težje razumljive besede, označene z zvezdico, avtorica pojasni pod besedilom. Miselna telovadba tako podpira vrsto športnih disciplin, v katerih se lahko bralci pomerijo po opravljenem ugibanju.
Uganite, katera športna disciplina je moja najljubša v vseh svojih različicah:

Progo dolgih kilometrov
z vztrajnostjo preteče,
a na cilju, ves zadihan,
komaj še kaj reče.

No, tandem Zvezdana Majhen & Urška Strop­nik Šonc vsekakor še ni rekel zadnje. Telesu in umu prijazno ter lahkotno poletno branje za živahne nadobudneže vseh starosti!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...