Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

NMSB '19 – Nacionalni mesec skupnega branja

Alenka Štrukelj, Bukla 150, 11. 9. 2019

NMSB '19 – Nacionalni mesec skupnega branja

Ljudje beremo več, kot se zavedamo. Beremo kratka sporočila na telefonih, družbenih medijih, oglasna sporočila, podnapise pri filmih, a za resnično razumevanje, povezovanje in premislek moramo brati daljša besedila, ki jih ponujajo leposlovna dela in strokovna literatura. Novejše raziskave kažejo, da zanimanje za branje leposlovja upada, s tem pa tudi funkcionalna pismenost prebivalcev.
A branje je lahko zabavno. Branje nas osebnostno krepi. Branje je skrb zase in za druge. Zaradi branja postajamo bolj razgledani, sproščeni, tudi srečnejši, naš um je bistrejši in prožnejši, postajamo bolj osredotočeni, pozorni, se lažje učimo in bolje komuniciramo.
Branje povezuje. Ljudje, ki berejo, poznajo vedno nove zgodbe, zato so zanimivi sogovorniki. Branje krepi besedni zaklad, ki nam pomaga, da se spretneje izražamo. Bralci se pogosto povezujejo v različne skupine, kjer se pogovarjajo o prebranem in tkejo medsebojne vezi, krepijo socialno mrežo. Družinsko branje pripomore k dobremu počutju doma, saj spodbuja povezovanje in sodelovanje.

• Nacionalni mesec skupnega branja ’19 smo zasnovali Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj z mestnimi knjižnicami v Ljubljani, Mariboru in Kranju.
• Letos bo NMSB’19 potekal med 8. septembrom, mednarodnim dnem pismenosti, in 13. oktobrom, zadnjim dnem Tedna otroka®.
• Častni pokrovitelj NMSB’19 je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pobudniki in organizatorji Nacionalnega meseca skupnega branja'19, zbrani v nacionalni mreži za pismenost, smo si za dolgoročni cilj zadali dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev Slovenije in Slovencev, ki živijo zunaj nje. V želji, da bi se ljudje bolj zavedali, kako branje koristi vsakemu posamezniku pri njegovem razvoju in razumevanju družbe, smo lani zasnovali akcijo Beremo skupaj, ki spodbuja branje in povezovanje v bralno spodbudno skupnost. Akcija podpira zavest o izjemnem pomenu spodbujanja branja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in knjižnicah, ki lahko temelji le na trdni založniški in knjigotrški mreži. Beremo skupaj pa spodbuja in povezuje tudi vrsto bralnih dejavnosti v neformalnih okoljih.
Celostna podoba Beremo skupaj letos temelji na ilustracijah Tanje Komadina. Njene podobe vas bodo vse do konca leta pozdrav­ljale s plakatov po vsej Sloveniji in vas nagovarjale tudi na spletni strani nmsb.pismen.si. Letos se še posebej veselimo razglednic, s pomočjo katerih si bomo lahko priporočali knjige.
Na spletni strani nmsb.pismen.si/dogodki najdete spletni dogodkovnik, platformo, na kateri so zbrani dogodki, povezani z branjem. Vabimo prireditelje – posameznike, ustanove, zavode in druge organizatorje, da vanj vpisujete z branjem povezane dogodke, ki jih pripravljate. Ne le v času NMSB'19, temveč vse leto. Za vnos dogodka se je treba prvič registrirati, kasneje boste za sprotno urejanje in dopolnjevanje dejavnosti uporabljali le svoje prijavne podatke.
Obiskovalce bralnih prireditev pa vabimo, da v dogodkovniku poiščete tisto, kar vas zanima.
Berimo. Uživajmo v branju. Pogovarjajmo se o prebranem. Berimo drug drugemu. Prijateljem, sodelavcem in znancem priporočajmo in podarjajmo knjige, ki so nas navdušile. Pridružimo se bralnim krožkom, skupinam, klubom, v katerih se združujejo ljudje različnih generacij, z različnimi pogledi in izkušnjami, ki se o prebranem radi pogovarjajo. Sposojajmo si, kupujmo in darujmo knjige. Berimo.
Berimo skupaj!

Sofinancerji in partnerji projekta Ministrstvo RS za kulturo, Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport, Javna agencija RS za knjigo, Andragoški center Slovenije, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...