Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Urednikov uvodnik

Noč knjige, knjige v noči

Samo Rugelj, Bukla 99, 02.4.2014

Noč knjige, knjige v noči

Nekako običajno je, da se posamezne dneve v letu določa za simbol tega in onega v primeru, če je neka stvar, vrednota ali pa kaj drugega, ogroženo in je treba ravno s podeljevanjem tovrstnega statusa opozoriti na to. Zato naj po definiciji najbrž ne bi bilo uradnih dni za nekaj, kar že ima svojo neizpodbitno vlogo v družbi. Si recimo predstavljate, da bi na primer obstajal dan hollywoodskega filma? Seveda ne, ameriški film je v zadnjem stoletju postal tako globalno vsenavzoč, da ni pravega razloga, da bi nanj opozarjali še s tem. Toda, čakajte, dan hollywoodskega filma dejansko obstaja. Samo reče se mu drugače. Reče se mu podelitev oskarjev. Še več, te nagrade so bile pred desetletji dejansko ustanovljene z namenom, da bi spodbujale ameriško filmsko industrijo in njene dosežke (simbolično temu pridružijo še druge svetovne kinematografije), in že dolgo je njihovo podeljevanje, z vsem medijskim pompom, hkrati tudi obdobje, ko se tisti, ki jih film bolj zanima, več ukvarjajo s tem, kaj si je nujno ogledati v bližnji kinodvorani.
V tem smislu dojemam tudi svetovni dan knjige, ki je 23. aprila. Tega ne razumem kot dan, ko je treba v zvezi s knjigami nekaj ukreniti zaradi tega, ker so ogrožene (dejansko je knjig zmeraj več, enako tudi branja, analognega in digitalnega, za založništvo obstaja »samo« problem njihove prodaje individualnem kupcem/bralcem), temveč bolj zato, da se na ta dan knjige, z njimi pa tudi vsi, ki so na kakršen koli način povezani z njimi, pokažejo in predstavijo, kaj počnejo.
V tem smislu se je že pred leti svetovni dan knjige (ta dan je bil izbran zato, ker je povezan z več pomembnimi datumi vrhunskih literatov, od rojstva Cervantesa do smrti Shakespearja) začel razvijati v organizacijo zelo raznovrstnih knjižnih dogodkov v različnih državah. Na sosednjem Hrvaškem, denimo, so to prireditev z imenom Noč knjige z uspehom splavili pred nekaj leti, lani se je v njenem okviru že zvrstilo nekaj sto dogodkov po vsej državi. Letos se tej pobudi pridružujemo tudi pri nas in 23. aprila bo tudi v Sloveniji prvič potekala prireditev Noč knjige. Ker bo organizirana prvič, bo vse potekalo na prostovoljni ravni in morda malce na hitro, a z dobršno mero dobre volje in nekaj smisla za improvizacijo. Vseeno pa sem prepričan, da bomo na ta dan spremljali več kakovostnih dogodkov, povezanih s knjigami. Predvsem zato, ker je že nabor organizatorjev, ki so za to priložnost že uspeli stopiti skupaj (drugo leto jih bo nedvomno več), dovolj širok in kakovosten. Letošnji organizatorji Noči knjige so torej: založba in festival Sanje, Društvo slovenskih pisateljev, Narodna in univerzitetna knjižnica, založba Morfem, iniciativa Skupaj za knjigo, Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Mestna knjižnica Ljubljana, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, založba Beletrina, knjigarna Libris, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče (Noč branja), Javni sklad za kulturne dejavnosti, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Amnesty International Slovenija, Slovenska sekcija IBBY in revija Bukla. Morda se nam pridruži še kdo.
Seznam knjižnih prireditev, ki bodo potekale v vašem kraju, boste lahko dobili na spletni strani http://nocknjige.si/ ali pa prek Facebooka, treba pa je pristaviti, da se bodo napovedi dogodkov dodajale tako rekoč do zadnjega dneva, tako da velja to stran spremljati vse do 23. aprila. Prva tiskovna konferenca na to temo bo že v začetku aprila, podrobnejši potek dogodkov pa bo predstavljen na Slovenskih dnevih knjige 16. aprila, torej natanko en teden pred prvo slovensko Nočjo knjige. V uredništvu Bukle se tega dneva že zelo veselimo, saj slutimo prijetno in sproščeno priložnost za druženje ljudi, ki imajo radi knjige.
Ena od zadnjih televizijskih reklam našega mobilnega operaterja sporoča, da nisi to, k čemur stremiš, nisi to, za čemer se ženeš, nisi to, kar si lastiš, in nisi to, kar imaš, temveč si to, kar daješ. Sam pa sem celo prepričan, da si pač preprosto vse to.
To se lepo vidi tudi pri knjigah. Če si avtor, stremiš k svoji popolni stvaritvi in se ženeš za njo. To je integralni del tebe, tudi to si. Če si bralec, te napolnjujejo ne le knjige, ki si jih prebral, temveč tudi tiste, ki jih imaš in lahko vedno znova posegaš po njih. Ves čas so del tebe, četudi so samo ob tebi.
Seveda pa imata tako avtor kot bralec morda še največ od svojega početja takrat, ko ga delita še s kom drugim. Šele pri oplajanju lastnih spoznanj z mišljenjem in stališči koga drugega lahko pride do tistega unikatnega presežka in morda nove iskre, ki vodi naprej, k novim pustolovščinam. Noč knjige, knjige in dogodki v tisti noči bodo skušali biti iskre, ki bodo razsvetlile knjižno nebo vsakega, ki bo prišel mimo. Mi bomo zraven, vabljeni pa ste tudi vi.
Na katerem knjižnem dogodku boste torej 23. aprila zvečer?


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...