Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Nominiranci Rožančeve nagrade 2022

Kulturno društvo Marjan Rožanc, Bukla 168, 21. 9. 2022

Nominiranci Rožančeve nagrade 2022

Kulturno društvo Marjan Rožanc podeljuje nagrado za najboljšo esejistično zbirko vse od leta 1993. Žirija – letos so jo sestavljali Ifigenija Simonović, Manca Košir, Nada Šumi, Vlado Motnikar in Žiga Valetič – je izbirala med več kot 30 deli, ki so večinoma nastajala v eksistencialno zahtevnejših letih 2020 in 2021, izdana pa so bila v drugi polovica leta 2021 in leta 2022. Med letošnjimi nominiranci so štirje avtorji in ena avtorica, slavnostna razglasitev nagrajenke/nagrajenca pa bo 30. septembra v ljubljanskem Cankarjevem domu.

  • Jure Gantar: Eseji o komediji (MGL 2022)
  • Tomaž Grušovnik: Midva ne bova rešila sveta! (Mladinska knjiga 2022)
  • Irena Štaudohar: Fižolozofija (Mladinska knjiga 2022)
  • Goran Vojnović: Zbiralec strahov (Goga 2022)
  • Uroš Zupan: Znamenja v kroženju (LUD Literatura 2022)

 

Poleg izbrane esejistične zbirke letos prejme častno nagrado društva njegova soustanoviteljica in 
kultna knjižna dopisovalka dr. Manca Košir.

Nagrado prejme za polifonično zbirko esejev Nagovori tišine. V njih si avtorica navdihnjeno dopisuje s šestimi slovenskimi umet­niki. Ta knjiga je v zajet­nem in raznovrstnem opusu Mance Košir sedmo dopisovanje z velikimi duhovi slovenstva. Vse dosedanje, toda Nagovore tišine najbolj, lirično prežarjata pesniški navdih in kontemplacija njenega »bitja, ki se podarja drugemu«. Kot eruditsko opremljena in pozorna spraševalka in iskrena samospraševalka se v ustvarjalni proces – od skrivnostno prišepetane izbire sogovornikov do fizične oblike knjige – preda vodenju iz vira lastne biti, ki dopisovalce samodejno potopi v prav to samopresežno srečanje.
Nagovori tišine s svojim poetičnim, mestoma mistično navdihnjenim jezikom in dialoškim poglabljanjem v eksistencialna vprašanja človekovega bivanja v slogovno in vsebinsko nerazdružljivo in vznemirljivo zlitem večglasnem soavtorstvu častno zastopajo tako žanr eseja kot častno Rožančevo nagrado.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...